Начало България Биография на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев

Биография на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев

129
Биография на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев

Държавният глава Румен Радев определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. Президентът прие кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство.

Димитър Главчев е избран за председател на Сметната палата. на 28 юли 2023 г. от настоящото Народно събрание., след като беше номиниран от ГЕРБ-СДС. Той получи 148 гласа „за“, 34 – „против“, 6-ма се въздържаха. „За“  гласуваха ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС, според справка в интернет страницата на Народното събрание.

Главчев е роден в София, сочи информация на сайта Сметната палата. Магистър по международни икономически отношения и по счетоводна отчетност от Университета по национално и световно стопанство. Дипломиран експерт-счетоводител, регистриран одитор в Института на дипломираните експерт-счетоводители. Притежава над 30 години професионален стаж в областта на одита, финансовия контрол и счетоводството. Повече от 20 от тях са в областта на независимия одит, включително ангажименти за договорени процедури по проекти, финансирани от ЕС.

Народен представител и член на Комисията по бюджет и финанси от 41-то до 46-то Народно събрание. Заместник-председател на Комисията по бюджет и финанси и председател на Постоянно действащата подкомисия по отчетност на публичния сектор в 41-ото Народно събрание.

Председател на 44-ото Народно събрание за периода 19.04.2017 – 17.11.2017 г. Заместник-председател на 43-ото Народно събрание. Председател на Комисията за наблюдение на дейността на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране в 41-вото Народно събрание. Ръководител на делегациите на Интерпарламентарния съюз, Парламентарната асамблея на Съвета на Европа в 44-то Народно събрание.

предишна статияДОПЪЛНЕНА Двама мъже с вдигнати ръце излязоха от нощния клуб в Нидерландия, където има заложници
следваща статияРадев връчи на Главчев мандата и заяви, че няма да се меси в състава на правителството