Венецуела, армия

Политическата криза във Венецуела изглежда няма да приключи скоро, а президентът Николас Мадуро отказва да предаде властта и продължава да блокира хуманитарната помощ, целяща да помогне на местните.

Миналият месец, Хуан Гуайдо – председател на парламента на Венецуела, се обяви за президент на страната, оспорвайки победата на Мадуро на изборите през 2018г. Повече от 60 държави признаха Гуайдо за временен лидер, а Мадуро отказва да отстъпи „трона”, предизвиквайки хаос в страната.

Ето какво знаем за случващото се в страната досега:

ВЕНЕЦУЕЛСКАТА АРМИЯ УБИ ДВАМА ПРИ СБЛЪСЪЦИ НА ГРАНИЦАТА С БРАЗИЛИЯ

Армията на Венецуела уби двама души и рани 15 други, опитвайки се да предотврати навлизането на хуманитарна помощ през бразилската граница.

Напрежението ескалира в югоизточната част на Боливар, близо да границата с Бразилия, която президентът Николас Мадуро затвори в четвъртък.

ГУАЙДО НАРУШИ ЗАБРАНАТА ДА НАПУСКА СТРАНАТА

Гуйдо нанесе друг удар на Мадуро, след като неочаквано се появи на концерта в колумбийския граничен град Кукута, твърдейки, че въоръжените сили са му помогнали да премине границата. Подкрепата на военните е от решаващо значение за управлението на социалистическия лидер, но напоследък все повече генерали декларират подкрепата си за Гуайдо.

Опозиционерът е определил събота като краен срок за влизане на хуманитарната помощ, заявявайки, че около 300 000 венецуелци имат нужда от храна и лекарства, след години лишения и ужасни условия на живот.

САЩ ЗАЯВИ, ЧЕ МАДУРО НЯМА ДА ОСТАНЕ НЕНАКАЗАН

Белият дом заяви, че „грубото нарушаване на човешките права” от страна на венецуелския лидер Николас Мадуро и тези, които следват заповедите му, няма да остане ненаказано.

САЩ категорично осъжда използването на сила от венецуелските военни срещу невъоръжените цивилни и невинни доброволци на границата с Бразилия. Щатите настоятелно приканват венецуелските военни да изпълняват конституционното си задължение да защитават гражданите на Венецуела и да позволят хуманитарната помощ да влезе в страната.

КОИ СА НАЙ-ГОЛЕМИТЕ ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВА?

Безспорно най-големият проблем, пред който са изправени венецуелците в ежедневния им живот, е хиперинфлацията. Годишният темп на инфлацията достигна 1 300 000%. До края на 2018г. цените се удвояваха средно на всеки 19 дни.

Това означава, че много венецуелци не успяха да се сдобият с продуктите от първа необходимост като храна и лекарства.

МИЛИОНИ НАПУСНАХА ВЕНЕЦУЕЛА ОТ 2015Г.

Над 2,7 милиона души напуснаха Венецуела от 2015-та досега заради политическата и икономическата криза в страната.

КАК ЗАПОЧНАХА ПРОТЕСТИТЕ?

През януари 2016г. Върховния съд отмени избирането на четирима законодатели – трима от опозицията и един от управляващата партия, заради предполагаеми нарушения при гласуването. Опозицията обвини съда, че се опитва да осуети мнозинството им и все пак закле тримата законодатели. Съдът отговори като постанови, че всички решения, взети от Народното събрание, са недействителни.

Безизходицата продължи, когато съдът реши да прекрати референдума срещу Мадуро и отложи регионалните избори за 2017г.

След това Народното събрание отказа да одобри кооперирането на Държавната петролна компания с частни фирми. Върховният съд, на свой ред, постанови, че на 30 март ще поеме законодателните правомощия на Конгреса.

На следващия ден, протестиращите в Каракас излязоха на улицата, за да изкажат недоволството си. Съдът бързо отмени решението си, но уличните протести продължиха повече от три месеца, всеки ден, с редовни обмени на камъни и сълзотворен газ между демонстрантите и полицията.

Хората протестираха и срещу хиперинфлацията, и срещу недостига на храна и лекарства. И така до днес, когато ситуацията изглежда, че излиза от контрол.

 

Заб: Заглавието е на „Екип нюз“.