Начало Водещи Бившият ръководител на разузнаването Дик Схоф ще бъде новият премиер на Нидерландия

Бившият ръководител на разузнаването Дик Схоф ще бъде новият премиер на Нидерландия

29
Дик Схоф

Бившият ръководител на нидерландското разузнаване Дик Схоф ще стане новият премиер на Нидерландия, обяви новото дясно правителство, предаде БТА.

Шестдесет и седем годишният Схоф в момента е най-високопоставеният държавен служител в министерството на правосъдието. Преди това той е бил начело на нидерландското звено за борба с тероризма и на нидерландската разузнавателна служба.

В момента той не членува в партия.

Дясната националистическа Партия на свободата на Герт Вилдерс спечели шокираща победа на изборите през ноември, но не успя да си осигури достатъчно места, за да управлява сама.

На Вилдерс, който пламенно се изказва срещу исляма и срещу миграцията, му трябваха месеци, за да убеди други партии да съставят коалиция с него. За да направи сформирането на коалиция възможно, той каза, че няма да бъде премиер и се отказа от някои от най-спорните си искания, като например въвеждането на забрана за джамии.

Вилдерс обяви преди две седмици, че най-после е било постигнато споразумение за сформиране на четворна коалиция с либералната Народна партия за свобода и демокрация на досегашния премиер Марк Рюте, консервативната партия Нов обществен договор, и популисткото Фермерско-гражданско движение.

Вилдерс каза, че Схоф „е надпартиен и ние му имаме доверие“.

Очаква се формирането на новия кабинет да отнеме няколко седмици.

Още международни новини – четете тук