Начало Свят Бившият ръководител на разузнаването Дик Схоф ще бъде новият премиер на Нидерландия

Бившият ръководител на разузнаването Дик Схоф ще бъде новият премиер на Нидерландия

69
Дик Схоф

Според новото дясно правителство, бившият ръководител на нидерландското разузнаване Дик Схоф ще заеме поста на премиер на Нидерландия, съобщи БТА.

На шестдесет и седем годишен, Схоф в момента е водещият държавен служител в министерството на правосъдието. Преди това той беше на чело на нидерландското подразделение за борба с тероризма и на разузнавателната служба на страната.

В момента той не е член на партия.

На изборите през ноември, дясната националистическа Партия на свободата на Герт Вилдерс постигна изненадващ успех, но не успя да събере достатъчно подкрепа, за да управлява сама.

Вилдерс отнесе месеци, за да убеди други партии в съставянето на коалиция с него. С цел улесняване на процеса, той отказа от идеята да стане премиер и се отрече от някои от най-спорните си предложения, като например забраната за изграждане на джамии.

Преди две седмици Вилдерс обяви, че е постигнато споразумение за създаване на коалиция с либералната Народна партия за свобода и демокрация, консервативната партита Нов обществен договор и Фермерско-гражданското движение.

Вилдерс похвали Схоф, като заяви, че той „е надпартиен и на него му вярваме“.

Процесът на формиране на новото правителство, с водач Дик Схоф, се очаква да отнеме няколко седмици.

В новата си роля, Схоф и неговият кабинет ще трябва да се справят с редица предизвикателства, включително имиграционната политика, сигурността и икономиката. С опита си в разузнаването, Схоф би могъл да донесе нови идеи и перспективи за управлението на страната, особено в областта на националната сигурност и международните отношения.

Под управлението на Марк Рюте, Нидерландия беше един от най-активните съюзници на Украйна и първата страна, която обеща изпращането на самолети F-16 в Киев.

Повече международни новини – четете тук