Начало Новини Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре, който беше осъден по две дела...

Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре, който беше осъден по две дела за измами и корупция, излезе предсрочно от затвора

64
Бившият кмет на Констанца Раду Мазаре, който беше осъден по две дела за измами и корупция, излезе предсрочно от затвора

Бившият кмет на румънския черноморски град Констанца Раду Мазаре беше освободен днес предсрочно от затвора, където излежаваше присъда от 9 години затвор за измами с реституция на имоти, предаде Аджерпрес.

На излизане от затвора Жилава Мазаре каза, че „общественият живот вече не го интересува под никаква форма“.

Бившият кмет на Крайова беше освободен условно след решение на Съда на окръг Илфов, след като прекара в затвора пет години от деветгодишната си присъда, която получи през 2019 г. по дело за незаконна реституция на земи и плажове в Констанца и Мамая. 

Първоначално искането му за предсрочно освобождаване беше отхвърлено от районен съд в Букурещ на 17 април.

Раду Мазаре беше един от първите „бегълци“ на Румъния, напомня Аджерпрес. Преди произнасянето на окончателната му присъда през февруари 2019 г. той напусна страната и се установи в Мадагаскар, където инвестира в туристически комплекс. През май 2019 г. беше екстрадиран и върнат в Румъния, след което влезе в затвора.

Делото, по което Мазаре беше изпратен в затвора, се отнася за незаконно връщане на големи парцели в регулация в градовете Констанца и Мамая, включително плаж и крайбрежна алея, като щетите се оценяват на 114 милиона евро и не са възстановени.

Раду Мазаре има още една окончателна присъда от пет години затвор за вземане на подкуп и конфликт на интереси по друго дело, като тя беше обединена с присъдата по делото за имотните измами.