Начало Пари Бензиновите коли задминаха дизелите в Европа по продажби

Бензиновите коли задминаха дизелите в Европа по продажби

1050
Volunteers gain access to the vehicle park at Sheerness port in Kent after scaling fences. They are attempting to immobilise all of the VW diesel cars.

Продажбите на автомобили, задвижвани с бензинови двигатели, са изпреварили тези с дизелови през първата половина на 2017 г. Подобно нещо се случва за първи път от 2009 г. насам, обявиха от Асоциацията на производителите (ACEA), цитирани от Automedia.bg.

Статистиката за първите 6 месеца на година сочи, че продажбите на бензинови коли са се увеличили с 10% в сравнение с 2016 г., докато тези на дизеловите са спаднали с 4%. Така пазарният дял на дизеловите модели пада от 50,2% до 46,3%. В абсолютни стойности това означава 152 323 по-малко продажби на такива автомобили.

Този спад се компенсира с увеличение на бензинови автомобили, чийто дял се увеличи от 45,8% преди година на 48,5%. Продажбите на хибридни, електрически, газови и метанови модели също записват увеличение, при това с цели 35%. Те вече представляват 5,2% от общия брой продажби.

От ACEA не са много доволни от случващото се на пазара, като предупредиха, че преминаването от дизелови на бензинови автомобили ще доведе до по-трудно постигане на новите нива на вредни емисии C02, които трябва да влязат в сила в Европа.

Според генералния секретар на организацията на производителите Ерик Джонаерт, правителствата също така трябва да стимулират хората за закупуване на превозни средства с алтернативни горива. Продажбите на електромобили на Стария континент са се увеличили с 37%, а на хибридите 58%, но те все още предсталяват едва 1,3% и 2,6% от общия брой.