Начало Новини Белгийски журналист е бил нападнат от привърженик на крайната десница

Белгийски журналист е бил нападнат от привърженик на крайната десница

34
Белгийски журналист е бил нападнат от привърженик на крайната десница

Белгийският журналист от телевизия Ер Те Ел Кристоф Дьоборсю разказа в ефир, че е бил нападнат от привърженик на крайнодясната партия „Вламс беланг“ в изборната нощ на 9 юни. Журналистът е бил залят с бира, докато е работил в помещение от предизборен щаб на партията във Фландрия.

Дьоборсю каза, че в 36-годишната си кариера няма друг подобен случай. Той уточни, че непосредствено след инцидента е бил потърсен по телефона от председателя на „Вламс беланг“ Том Грикен и е получил от него извинения.

В изборния ден местни медии съобщиха за нападение срещу кмета на Намюр и за проява на вандализъм в Антверпен, заради която се бе наложило забавяне на работата в една от избирателните секции в града. Както БТА съобщи, крайната десница в Белгия остана втора на изборите за Федерален парламент и не се очаква да участва в управлението, но спечели изборите за евродепутати и ще изпрати в Европейския парламент трима свои представители в 22-членната белгийска делегация. „Вламс беланг“ е част от политическата група „Идентичност и демокрация“.