Начало България Без секции за гласуване в Израел и Ливан на предстоящите парламентарни избори

Без секции за гласуване в Израел и Ливан на предстоящите парламентарни избори

49
ЦИК
Снимката е илюстративна

Заради напрежението в Близкия изток, в Израел и Ливан не ще бъдат открити избирателни секции на предстоящите парламентарни избори. Това беше обявено от Цветозар Томов от ЦИК по време на брифинг.

Всичко в 57 държави ще имат общо 719 избирателни секции. Общо 30 689 българи в чужбина са подали заявления за гласуване – по-малко от предишните избори. Страни отбелязват намаляваща избирателна активност, както и липса на достатъчен брой заявки за откриване на секции, тъй като подадени са по-малко от 100 заявления.

Хората в чужбина, които не са подали заявление за гласуване, могат да гласуват на място след подаване на декларация. В бъдещи избори ЦИК призовава хората да подават заявления за подобрен процес.

ЦИК потвърждава изпълнението на хронограмата и подготовката за изборите. Въпреки това, според Томов, партиите трябва да стигнат до споразумение относно състава на СИК на място:

„На консултации винаги има спорове. Досега се стига до споразумения за състава на СИК. Въпреки вътрешните конфликти обикновено консултациите продължават 12 часа. Още е рано да се каже дали има разбирателство между колегите“.

Крайният срок за заявления за гласуване на текущ адрес е 12 октомври. Сроковете за заявки за подвижни избирателни кутии също изтичат тогава. ЦИК е направила решение за състава на секциите за трудноподвижни хора и за хора в специални учреждения като лечебни заведения и домове за възрастни хора.

Процедурата за регистрация на наблюдатели продължава до преди изборния ден.

Днес в ЦИК се проведоха консултации с представителите на партиите и коалициите, които участват в 50-тото Народно събрание, относно състава на секционните избирателни комисии извън страната за изборите на 27 октомври 2024 г. Съгласно законовите изисквания ЦИК провежда консултации за предложенията за състава на СИК.

В процеса могат да участват и други партии и коалиции, които са регистрирали кандидати.

Според хронограмата на ЦИК, секционните избирателни комисии извън страната трябва да бъдат назначени до 14 октомври. Ако партия или коалиция не предложи състав на СИК, ЦИК има право да назначи членове на СИК на базата на предложения от дипломатическите и консулски представителства или на министъра на външните работи.