Начало Водещи Безплатни учебници за всички класове от догодина. Децата до 14 г. ще...

Безплатни учебници за всички класове от догодина. Децата до 14 г. ще пътуват без пари в градските рейсове

139
Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Поведението на правителството одобрява средства за безплатни учебници и комплекти за учениците от VIII до XII клас и достъп до електронно четимите учебници. Учениците от I до XII клас ще получават безвъзмездно учебници, учебни комплекти и достъп до електронни учебници по майчин език, религия и хореография.

Това ще започне да се случва през учебната 2024/2025 година, като досега са се осигурявали безплатни книжки за децата от I до IV клас и учебници, учебни комплекти и достъп до електронни учебници за учениците от I до VII клас.

Целта е да се осигури равен достъп до образование на всички ученици и да се гарантира качествено училищно образование.

Министерският съвет включва и безплатно според възрастта чрез градския транспорт. До сега това ставаше за децата до 7 г.

Запазва се правото на безплатно пътуване в междуселищния автомобилен транспорт до 7-годишна възраст. Децата от 7 до 14 навършени години ще пътуват с 50% намаление в междуградските линии. Досега възрастовата граница за това намаление беше от 7 до 10 навършени години.

На 50% се увеличава задължителното намаление от редовната цена на картите за пенсионери и учащи, за градския транспорт и междуселищните автобусни линии, което е осигурено от държавния бюджет. Досега намаленията бяха между 20 и 30% в зависимост от категорията и вида на пътуване.

Добавена е нова група правоимащи граждани – лица с увреждания с намалена работоспособност над 70,99%, които ще пътуват с минимално намаление от 25%. По данни от Министерството на здравеопазването към 2022 г. има над 760 000 души в тази категория, които биха могли да се възползват от мярката.

Предвидено е воденето и на електронен регистър на издадените абонаментни карти на отделните групи правоимащи. Към момента регистърът се води единствено на хартиен носител, което създава затруднения. Облекчава се процедурата по издаването на картите като необходимата информация ще може бъде получавана и по служебен път.

За осигуряване на транспортно обслужване на повече райони в страната и преодоляване на социалната изолация на населението, се увеличава броят на общините в планинските и гранични райони с населени места, които подлежат на субсидиране за автобусни превози. Вече ще се субсидират три вместо две дневни транспортни връзки, между селищата в слабонаселените планински и гранични райони.

Още вътрешнополитически новини – четете тук

предишна статияТерзиев уволни петима директори в Столичната община, иска заем от 23 млн. лв.
следваща статияГръмна афера с фалшиви хоспитализации! Лечебница е източвала здравната каса 18 месеца