Начало Водещи Баща иска забрана на нацистки играчки, продавани в Amazon

Баща иска забрана на нацистки играчки, продавани в Amazon

2243
нацистки играчки

Германски баща провежда онлайн кампания, с която иска да се забрани детска играчка, изобразяваща нацистки войник. Тя се продава онлайн чрез Amazon.

В петицията си Мануел Хегел посочва, че играчката „тривиализира националсоциализма по ужасен начин”, изобразявайки войник в униформа на Вафен-СС. Играчката, наподобяваща констукторите LEGO, се продава от германската фирма на име CustomBricks.

От LEGO посочват в изявление, че „по никакъв начин не подкрепят или одобряват този продукт, а напротив”.

В изявлението, изпратено до Би Би Си, не се посочват евентуални съдебни действия, но се заявява, че ще се предприемат „необходимите стъпки”, за да се уверят, че потребителите никога няма да изпаднат в съмнение относно политиката на компанията.

Фирмата CustomBricks е добавила предупреждение в Amazon, че играчките „не са подходящи за деца на 7-годишна или по-малка възраст” и че се „изисква родителски надзор”. Компанията продава и играчки, които изобразяват войници с униформи на Съюзниците през Втората световна война.

По закон в Германия са забранени символите на нацизма, като свастиката, железния кръст и стилизирания орел, извън контекста на образователната система или изкуството.

Бащата Мануел Хегел смята, че противоречивата играчка може да поощри децата да приемат „един от най-нечовешките режими в историята”.