Начало Водещи Баща беглец и трите му деца са засечени в пущинак в Нова...

Баща беглец и трите му деца са засечени в пущинак в Нова Зеландия три години след изчезването им

74
Баща беглец и трите му деца са засечени в пущинак в Нова Зеландия три години след изчезването им

Баща беглец и трите му деца бяха забелязани заедно за първи път от близо три години по западното крайбрежие на Северния остров на Нова Зеландия.

Точно преди Коледа през 2021 г. Том Филипс избяга в пустинята Уайкато с децата си Ембър, сега на 8, Маверик, сега на 9, и Джейда, сега на 11, след спор с майка им.

За случая пише подробно британският The Guardian, като се позовава на местни медии, отразили случая.

Смята се, че Филипс и едно от децата му, са били забелязани за последно миналия ноември. Тогава се твърди, че той е откраднал четириколка от селски имот и е проникнал в магазин.

Кадри от камери за видеонаблюдение показват две фигури на улица,

за които се предполага, че са заснети той и едно от децата.

Големият пробив в издирването на семейството обаче идва, когато бащата и децата са били забелязани миналия четвъртък в района на Уайкато в Нова Зеландия – голям планински и горски район, който обхваща близо 25 хил. кв. км. Това станало при случайна среща с друга група младежи, които са заснели бегълците.

Зам.-полицейският инспектор Андрю Сондърс е определил сигнала като „достоверен“, а полицията смята, че на кадрите се виждат Филипс и трите му деца,

над които той няма законни родителски права.

В четвъртък вечерта са били организирани патрули в района и на следващата сутрин са започнали издирвания, но групата не е забелязана повече.

Въпреки че не можем да навлизаме в подробности, искаме да уверим обществеността, че разполагаме с необходимите ресурси, за да отговорим на всяка информация или съобщения за наблюдения, които идват“, каза Сондърс.

„Фокусът ни е до голяма степен върху безопасното завръщане на Джейда, Маверик и Ембър в техния дом и правим всичко възможно това да се случи“, допълни той.

През септември 2021 г. Филипс и децата бяха обявени за изчезнали,

а камионът на мъжа беше намерен изоставен, което доведе до мащабна операция по издирване по суша и море.

Деветнадесет дни по-късно групата е била във фермата на родителите на Филипс, на които той заявил, че е завел децата на продължително къмпинг пътуване.

По-малко от три месеца по-късно четиримата отново бяха обявени за изчезнали

и когато Филипс не се яви пред съда през януари, беше издадена заповед за арестуването му.

Майката на децата, която ги е видяла за последен път през 2021 г., каза пред New Zealand Herald, че се е почувствала „облекчена“, след като разбрала, че са живи.

„Толкова съм щастлива, че всички са там“, каза тя, като моментално разпозна всяко дете. „Толкова съм облекчена да видя и трите си дечица. Всички са живи.”

Майката на Филипс, Джулия, също е заявила пред местни медии, че се радва да види внуците си и ще се радва „да се върнат у дома“.

Дядото на децата Джон Маковини, дядо на един от младежите, които са забелязали групата, е обясни, че срещата им била само на 50 метра един от друг. Младежите се приближили и дори говорили с бегълците.

„Внукът ми попитал едно от децата: „Какво правите тук? Кой си ти? Някой друг знае ли, че си тук?“, а хлапето отговорило „само ти“, след което групата продължила да се движи.

Тийнейджърите описват бащата Филипс с дълга брада и въоръжен с пистолет.

Заповед за арест на Филипс беше издадена през септември 2023 г.

за предполагаем грабеж при утежняващи обстоятелства.

Полицията твърди, че двама въоръжени са влезли в банка в Те Куити през май и са поискали пари в брой, преди да избягат на черен мотоциклет.

През юни тази година новозеландската полиция обяви награда от 80 000 долара за информация, водеща до местоположението и безопасното връщане на трите деца.

По-рано полицията каза, че смята, че Филипс и децата са били подпомагани и призова всеки, който прави това, да спре и да уведоми полицията.