Начало Новини Бандите завладяват все повече територии в Хаити, предупреди експерт на ООН

Бандите завладяват все повече територии в Хаити, предупреди експерт на ООН

44
Бандите завладяват все повече територии в Хаити, предупреди експерт на ООН

Насилието на бандите се разпространява в Хаити, тъй като подкрепяната от ООН мисия за борба с престъпността в размирната карибска страна страда от недостиг на финансиране и персонал, заяви Уилям О’Нийл, експерт на ООН по правата на човека, цитиран от Асошиейтед прес.

Националната полиция на Хаити все още не разполага с „логистичен и технически капацитет“ за борба с бандите, които според него завземат нови територии, защото в Хаити се внасят оръжия и боеприпаси въпреки международното ембарго, подчерта О’Нийл. „Хуманитарните последици са драматични“, каза той, посочвайки галопиращата инфлация, липсата на стоки от първа необходимост и наличието на „вътрешно разселване, което допълнително увеличава уязвимостта на населението, особено на децата и жените“.

По данни на ООН от април до края на юни в Хаити са били убити или ранени най-малко 1379 души, а 428 – отвлечени.

Междувременно през последните години, поради продължаващото насилие от страна на бандите в столицата Порт о Пренс и извън нея, най-малко 700 000 души са останали без дом, като повече от половината от тях са деца според О’Нийл. Той каза, че е разговарял с началника на полицията в Хаити Рамо Нормил, който е заявил, че в страната с население над 11 милиона души има само 5000 полицаи.

„Невъзможно е да се гарантира сигурност“, е добавил началникът на полицията.

О’Нийл отбеляза, че на населението на Хаити „липсва всичко“ и допълни, че властите трябва да бъдат държани отговорни за „начина на водене на борба с корупцията и за лошото управление, които са причина страната да продължава да тъне в безпрецедентна хуманитарна криза“.

Експертът на ООН предупреди още, че настоящата мисия, ръководена от 400 кенийски полицаи, пристигнали в Хаити в края на юни, е включвала по-малко от една четвърт от обещания контингент. „Оборудването, което мисията е получила, не е подходящо, а ресурсите ѝ са недостатъчни“, гласи неговата оценка.

Вашингтон обмисля мироопазваща операция на ООН за поддържане на мира в Хаити като един от начините за осигуряване на финансиране и персонал за ръководената от Кения мисия, но ООН настоява за предоставяне на повече средства на сегашната мисия, посочва АП.