плаж

В началото на седмицата, в национален ефир, лидерите на две от партиите в управляващата коалиция тържествено обявиха, че ще има безплатни чадъри и шезлонги „за всички от сърце”. И още на другия ден лъсна истината – безплатни щели да бъдат тези „съоръжения”, ако концесионерите се съгласят. Концесионерите обаче не искат, защото щели да загубят пари. И така се завъртяхме в един омагьосан кръг между обещанията и реалността, между ПР-а и парата.

Оказа се, че патриотичните обещания за безплатни чадъри, шезлонги и масички са един голям балон. И всички ние ще трябва да разчитаме на „благоволението” на концесионерите.

И още нещо – дори и наемателите на плажовете да се смилят над бедния български турист, управляващите забравиха да кажат нещо много важно – таксата за стопанисването на плажа ще им бъде опростена или намалена. Това означава, че тези пари няма да отидат в държавния бюджет, откъдето да се разпределят за заплати и пенсии. Според предложените промени в Закона за здравето, през преходни и заключителни разпоредби, на министъра на туризма ще бъде дадено едноличното право да решава дали да опрости наемите.

С две думи, баба Гицка, която няма да отиде на море тази година, ще плати моя чадър и шезлонг с нейната пенсийка. Това само по себе си е една благотворителна акция за „бедните” концесионери, които видиш ли много я закъсали заради кризата с коронавируса, нищо че тя се случи през пролетта (когато на плажовете няма хора и те на практика не губят пари).

И доколкото познавам природата на българина, дори и с опростени наеми, по всяка вероятност концесионерите няма да пуснат чадърите си за без пари. Тоест, всеки, който има парите и отпуската да отиде това лято на почивка, ще си плати два и повече пъти. Включително и за обещаните ваучери от 100 лева, които пак ще дойдат от държавния бюджет, тоест отново от пенсийката на баба Гицка.

Защо държавата ще финансира фирмите на концесионерите с нашите пари, при положение, че докато стане време те да заработят, ще сме забравили, че е имало коронавирус. И не бяха ли концесионерите и „производните” им по морето тези, които изгониха българския турист на първо време?

Алелуя! Мечтата на мутрите се сбъдна

Патриотичните „тъпани” за безплатните чадъри

предишна статияПетър Славов: Променят се закони, които нямат отношение с извънредното положение
следваща статияУнгария, Черна Гора и Сърбия вече не бива да се считат за демокрации