Начало България Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния...

Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния музей в с. Черни Осъм

49
Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния музей в с. Черни Осъм

Африкански, островни и южноамерикански живи охлюви са подредени в изложба в Природонаучния музей в с. Черни Осъм.

В музея гостуват няколко десетки екземпляра от 20 екзотични вида. Те са част от личната колекция на биолога Ростислав Траянов.

Основната част са ахатини – гигантски африкански охлюви. „Това са най-големите и атрактивни видове като окраски на черупките и разнообразие от форми“, каза Траянов.

Най-големите изложени екземпляри надвишават килограм. Собственикът разказа, че обичайно тези екзотични видове охлюви живеят между три и десет години, а част от тях не спират да растат, докато са живи. В България се отглеждат само за изложби или като домашни любимци, докато в Африка се развъждат и във ферми с цел консумация.

Отглеждат се в торфено-почвена смес, най-важното условие е да се следи температурата и влагата на средата, която обитават. Не е необходимо да бъдат хранени всекидневно и ядат около 800 вида растения. 

„Охлювите са химически същества – осезание и обоняние са техните основни сетива, нямат никакви слухови органи, но усещат вибрации“, добави той. Те са хипоалергенни – няма отчетени алергии към тяхната слуз и са подходящи за отглеждане вкъщи.

Траянов разказа, че в последните четири-пет години в България има повишен интерес към отглеждането на подобни екзотични видове охлюви. Към поддържаната от него видова селекция има и интерес от чужбина.

Изложбата ще продължи два дни.