Начало Анализ „АФП“: Евросъюзът застана зад Франция в спора й за подводници със САЩ

„АФП“: Евросъюзът застана зад Франция в спора й за подводници със САЩ

2070

Европейските министри подкрепиха Франция заради решението на САЩ и Австралия да отнемат на Париж договор за доставка на подводници.

Спорът заплашва да забави търговските преговори с Вашингтон и Канбера.

Германският министър по европейските въпроси Михаел Рот каза, че дипломатическата криза със САЩ е „сигнал за събуждане за всички нас“ относно важността на обединяването на често разделения по външната политика и политиката на сигурност Евросъюз.

Европа наруши мълчанието си и подкрепи гневна Франция, която обвини САЩ, Австралия и Великобритания, че работят зад гърба й, за да преговарят за своя отбранителен пакт AUKUS и да заменят многомилиардната поръчка на Канбера за френски подводници с договор със САЩ.

Демонстрацията на солидарност от Германия и висшите служители на ЕС беше приветствана от Франция, която заяви, че разпадането на доверието към Вашингтон е затвърдило възможността Европа да определи свой собствен стратегически курс.

Френският министър по европейските въпроси Клеман Бон нарече спора „европейски въпрос“, а не просто френски, когато пристигна на министерски преговори в Брюксел, като хаотичното изтегляне на САЩ от Афганистан през август също е източник на раздразнение сред членовете на ЕС.

„Не мисля, че Франция прекалява и не мисля, че Франция трябва да прекалява. Но когато дадена ситуация … е сериозна, мисля, че също е наша отговорност да заявим това много ясно“, каза той.

Европейската комисия заяви, че обмисля дали дипломатическата буря ще повлияе на събирането на нов Съвет за търговия и технологии между ЕС и САЩ в Питсбърг на 29 септември, за да се обсъдят начини за сътрудничество в областта на търговията и регулиране на доминиращите компании в индустрията в сферата на информационните технологии. „Анализираме въздействието, което съобщението за AUKUS би имало върху тази дата“, каза говорителят на Европейската комисия Ерик Мамер.

Дипломат от ЕС заяви, че Франция е „пуснала“ идеята за отлагане на срещата , въпреки че се сблъскват с опозиция от страна на балтийските републики, които граничат с Русия.

Европейската комисия, която се занимава с търговската политика за 27-те държави-членки на ЕС, вече заяви в понеделник, че обмисля да забави преговорите с Австралия относно опитите от три години на Канбера за осигуряване на търговска сделка с ЕС.

„От ръководителя на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, зависи да реши“, каза друг дипломат от ЕС. Фон дер Лайен, бивш германски министър на отбраната, в понеделник заяви, че начинът, по който Франция е била третирана, е „неприемлив“, въпреки че не даде никакви индикации за съдбата на търговските преговори.

Арнолдас Пранкявичус, заместник -министър на Литва по европейските въпроси, заяви пред репортери, че преодоляването на недоверието ще бъде в интерес както на Европа, така и на САЩ и че неговото правителство ще бъде „последното … стоящо в защита на трансатлантическото единство“.

Шведският министър по европейските въпроси Ханс Далгрен също изрази резерви, като каза, че разбира раздразнението на Франция, но иска повече подробности за случилото се по сделката за подводниците.

„Не мисля, че трябва да преструктурираме търговската политика на ЕС поради това“, каза той.

Създаването на технически съвет ЕС-САЩ беше договорено на срещата на върха през юни. Очакваше се Вашингтон да го използва, за да търси по-стабилна подкрепа от европейците за ограничаване на амбициите на нововъзникващата суперсила Китай.

АФП

предишна статияПетков: Благодаря за подкрепата. Но ще се явяваме на изборите сами
следваща статияВъзможна ли е „коалиция на почтените“ в следващия парламент?