Начало Новини АТА: Специалните сили скоро ще разполагат с многофункционален център в Зал-Хер

АТА: Специалните сили скоро ще разполагат с многофункционален център в Зал-Хер

39
АТА: Специалните сили скоро ще разполагат с многофункционален център в Зал-Хер

Силите на звеното за специални операции в Зал-Хер (на територията на община Тирана) скоро ще разполагат с многофункционален център, работата по който в момента е завършена на 80 процента, предаде специално за БТА албанската новинарска агенция АТА.

Министърът на отбраната Пиро Венгу, заедно с американския аташе по отбраната в Албания Ерик Кот, инспектираха работите, извършвани в тази сграда, чието строителство започна през април 2023 г. и се очаква да бъде завършено по план през юни следващата година.

Командирът на звеното за специални операции подполковник Айет Ята разказа подробности за проекта. Те посетиха и съоръженията на спортната зала и хамбара за лодки, които вече функционират.

По време на инспекцията Венгу заяви, че „Специалните сили са национален капацитет и тежестта на отговорността е по-голяма за справяне с много специфични операции“.

„Имате много добри резултати по отношение на сертифицирането на личния състав съгласно стандартите на НАТО, дори надхвърлящи очакванията. Ние трябва да подкрепим тази отдаденост на вашия персонал не само от гледна точка на заплащане и трудности в работата, не само като инфраструктура, тъй като инвестициите тук ще продължат, но и по отношение на логистичните средства, които се използват“, каза Венгу.

В продължение на няколко години звеното за специални операции в Зал-Хер е в процес на поетапно преструктуриране. Многофункционалната сграда ще има капацитет за около 400 души от специалните сили.

Освен това ще има модерен полигон за стрелба с леки оръжия. Планирани са и зони за свободното време. В тази сграда ще има и специална зала за комуникация с НАТО.

Отрядът за специални операции продължава интензивното си обучение като част от ученията за националната оценка по „SOLTG“ (Special Operations Land Task Group), която ще се проведе в началото на октомври 2024 г. 

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)