Начало Новини АТА: Селскостопанският износ на Албания през септември се е увеличил с 31...

АТА: Селскостопанският износ на Албания през септември се е увеличил с 31 на сто в сравнение с миналата година

54
АТА: Селскостопанският износ на Албания през септември се е увеличил с 31 на сто в сравнение с миналата година

Износът на селскостопански продукти от Албания следва стабилна възходяща тенденция,  съобщи специално за БТА агенция АТА.

Министърът на земеделието и развитието на селските райони на Албания Анила Денай оцени днес, че износът на селскостопански продукти е отбелязал  увеличение от 31 на сто през септември 2024 г. в сравнение с миналата година.

През септември тази година износът е достигнал 23 619 тона спрямо 18 034 тона през септември миналата година.

Денай каза, че селскостопанските продукти с марката „Произведено в Албания“ непрекъснато увеличават присъствието си на чуждестранните пазари.

Според нея положителна тенденция показват ясната картина за повишаването на качеството и значимостта на фермерите в страната.

Правителството води политики на подкрепа, която от друга страна увеличи инвестициите в подобряване на качеството и стандартите на албанските продукти, които непрекъснато разширяват присъствието си на международните пазари.

Благоприятният климат, близостта до европейските пазари, възможността за покриване на регионалните пазари с неизползван потенциал, както и евтината работна сила, правят Албания страна с обещаващ потенциал в няколко сектора, но особено в селското стопанство.

Основните селскостопански продукти, които Албания изнася са билки, пресни и преработени зеленчуци, зехтин, етерични масла, дини, плодове, рибни консерви и др

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)