Начало Новини АТА: Нараства броят на туристите, пристигащи в Саранда с круизни кораби

АТА: Нараства броят на туристите, пристигащи в Саранда с круизни кораби

49
Българска телеграфна агенция

През април в албанския морски курорт Саранда пристигнаха няколко круизни кораба с туристи от различни страни по света на борда, съобщи агенция АТА специално за БТА. Директорът на пристанище Саранда Алкет Кендро заяви пред ATA, че „От 1 до 11 април 5 круизни кораба от различни страни пристигнаха в пристанището на крайбрежния град“.

„Така например круизният кораб „Hebridean Sky“ посети Саранда за първи път, довеждайки 98 туристи, главно от английска, шведска, ирландска, канадска и австралийска националност“, каза Кендро. По думите му туристите са имали възможност да посетят археологическия парк Бутринт, град Гирокастра, Сири и Калтер. Същевременно в петък два кораба, „Атина“ и „Аретуса“, посетиха курорта Саранда. „Тези два круизни кораба се връщат за пореден път до бреговете на град Саранда“, каза Кендро. Той добави, че потокът от туристи, идващи с круизи, продължава да се увеличава.

Що се отнася до броя на пътниците, влезли с ферибот, Кендро заяви, че „от 1 до 11 април 4400 пътници са влезли и са напуснали пристанището на Саранда“.

„През периода януари-март броят на пътниците е със 79 процента по-висок от същия период на 2023 г. По-конкретно 10 193 пътници са влезли и заминали през януари-март 2024 г., а 6643 пътници са влезли и заминали през същия период на 2023 г.“, добави Кендро.

През настоящата 2024 г. пристанището на Саранда досега е резервирано от 43 круиза. Морското пристанище, комисариатът на граничната полиция и митница Саранда са взели всички мерки за гладкото протичане на новия туристически сезон. От Саранда до Корфу броят на фериботите и линиите се е увеличил. Има и две нови компании, които ще работят тази година. Миналата година круизите пристигаха на пристанището на Саранда до ноември, като туристи от различни националности – англичани, канадци, холандци, посетиха древния град Бутринт, Гирокастра и други археологически обекти около Саранда. Град Саранда е добре известен със своите прекрасни плажове и кристално чиста вода. Освен със слънцето на плажа, Саранда се отличава и със своята история и култура: замъкът Лекурес е вълшебен, а археологическият парк Бутринт буди любопитството на много туристи с хилядолетната си история.

(Новина, избрана от албанската агенция АТА за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)