Начало Водещи Астрономическата зима започна у нас в 5:27 часа

Астрономическата зима започна у нас в 5:27 часа

64
астрономическа зима
Снимка: БТА

Астрономическата зима започна у нас в 5:27 часа, в деня на зимното слънцестоене, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Това ще бъде най-късият ден в годината, траещ само 9 часа и 1 минута.

Слънцето в София изгрява днес в 7 часа и 54 минути, и ще залезе в 16 часа и 55 минути. Продължителността на деня ще е девет часа. Луната днес е във фаза три дни след първа четвърт.

Зимата е един от четирите сезона в умерения пояс, заедно с пролетта, лятото и есента. Астрономично тя започва със зимното слънцестоене – около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни – в Южното полукълбо.

Зимата завършва с пролетното равноденствие, което е около 21 март в Северното полукълбо и около 23 септември – в Южното полукълбо.

Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.

Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение. Тогава се устройват едни от основните календарни фестивали и се извършват важни обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.

През зимния сезон се измерват най-ниските температури, а в районите, по-отдалечени от екватора, през зимата има и значителни снеговалежи.

Синоптикът от НИМХ Анастасия Кирилова, представяйки прогнозата за времето у нас през декември, обясни за БТА кои са и характерните особености за месеца.

В метеорологично отношение декември е първият зимен месец у нас. През него преобладава облачното и мъгливо време. Студените нахлувания от север на арктичен въздух зачестяват и вали сняг. Средният брой на дните със снежна покривка в Северна България е 10-15, в Южна – четири-пет.

При нахлувания на топъл въздух от югозапад температурите през декември се повишават и се наблюдават т. нар. поврати на топлина. Валежите, в по-голямата част от страната, в сравнение с другите месеци, са сравнително малко, особено в Дунавската равнина.

Средният брой на мрачните дни през декември в България е от девет до 14, на ясните – от два до четири, а на мъгливите дни в равнинните райони – от седем до 12.

Още новини от деня – четете тук

предишна статияИдва студен атмосферен фронт с дъжд и сняг
следваща статияВ Чехия обявиха ден на траур за жертвите от стрелбата в Прага