Начало Свят Астронавт порасна с 9 см в Космоса

Астронавт порасна с 9 см в Космоса

1057

С 9 сантиметра е пораснал японският астронавт Норишиге Канаи след почти три седмичен престой на Международната космическа станция. В Туитър той написа, че е притеснен от този скок в ръста си, защото не е сигурно, че ще може да се събере в кораба „Союз“, който през юни трябва да го върне на Земята.

„Днес имам важно съобщение. Проведох медицински прегледи на МКС и се оказа, че моят ръст се е увеличил с 9 сантиметра. Издължил съм се и то само за три седмици“, отбелязва астронавтът.

Дори когато бил в училище в средните класове Норишиге не бил пораствал толкова много. Сега Канаи се притеснявал как ще се побере с новия си ръст на кораба „Союз“ при връщането му на Земята.

Японското космическо ведомство припомни, че поради липса на гравитация в Космоса, ръстът на човека се увеличава с 1-2 сантиметра. Но досега не било наблюдавано издължаване с 9 сантиметра.

На 19 декември миналата година с пилотирания кораб „Союз“ на борда на МКС пристигнаха руснакът Антон Шкаплеров, американецът Скот Тингъл и японецът Норишиге Канаи. По план този екипаж ще работи в орбита около четири месеца.