Астероид с големина на джип премина на 2950 километра над Земята, което е най-близкото разстояние, на което друго небесно тяло преминава край планетата ни, съобщи НАСА.

Ако се беше сблъскал със Земята, астероидът – на име 2020 QG – вероятно нямаше да причини щети, а би се разпаднал в атмосферата, създавайки огнена топка в небето или метеор.

Астероидът, с размер от три до шест метра, премина над южната част на Индийския океан в неделя. Движеше се с почти 12,3 километра в секунда, доста под геостационарната орбита от около 22 000 мили, на които летят повечето телекомуникационни спътници.

Астероидът е засечен за първи път шест часа след приближаването му от съоръжението Цвики, телескоп в обсерваторията Паломар в Калифорнийския технологичен институт.

Американската космическа агенция заяви, че астероидите с подобен размер преминават покрай Земята на подобно разстояние няколко пъти годишно. Те са трудни за документиране, освен ако не се насочват директно към планетата, като в този случай експлозията в атмосферата обикновено се забелязва – както в Челябинск, Русия през 2013 г., когато експлозията на обект с дължина около 20 метра, изпочупи прозорците на километри, наранявайки хиляда души.

Една от мисиите на НАСА е да наблюдава по-големи астероиди, които всъщност биха могли да представляват заплаха за Земята, но нейното оборудване също проследява по-малки.

„Наистина е готино да видим един малък астероид да се приближи толкова близо, защото можем да видим, че гравитацията на Земята драстично променя траекторията му“, казва Пол Ходас, директор на Центъра за изследвания на преминаващи близо до Земята обекти в НАСА.

предишна статияКуче в Русия взе стопаните си за заложници
следваща статияНякой ще преоткрие любимия днес и ще остане доволен от новия му образ