Начало Водещи Асен Василев: Хората с най-ниски пенсии ще получават по 50 лв. отгоре...

Асен Василев: Хората с най-ниски пенсии ще получават по 50 лв. отгоре всеки месец

784
Асен Василев

Асен Василев
На снимката: Асен Василев

Няма средства за коледни надбавки в бюджета. Правителството планира постоянно увеличение на пенсиите. Бюджетът за следващата година включва 11% увеличение на пенсиите, което означава, че пенсионерите с най-ниски пенсии ще получават допълнително 50 лв. на месец. Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев, който е в Брюксел. Вчера финансовите министри от еврозоната изслушаха плановете на България за присъединяване към общата валута.

Събираемостта на данъците и разходната част вървят добре. Второто плащане по Плана за възстановяване и устойчивост се очаква към края на януари или началото на февруари 2024 г., заяви Асен Василев пред журналисти. Той посочи, че са предвидени допълнителни средства за култура.

„Ще видим как ще изглежда бюджетът след второто четене и тогава ще се изразим дали сме удовлетворени“, коментира той. Василев отговори и на въпроса дали здравният министър трябва да подаде оставка заради скандала с „Пирогов“.

„Ние трябва да уважим идеята, че подкрепата идва в случай на споразумение. Има живи дебати и обмяна на мнения. Ако искаме здравна реформа, не е работа на Министерството на финансите да убеждава партиите какво да прави. Работата на Министерството на здравеопазването е да формулира ясни приоритети за реформата,“ допълни финансовият министър.

Прочетете още икономически новини тук