Начало Водещи Асен Василев: Предизборните добавки за пенсионерите са порочна практика

Асен Василев: Предизборните добавки за пенсионерите са порочна практика

49
Асен Василев
Асен Василев. Снимка: БГНЕС архив

Моята позиция винаги е била за трайно увеличение на пенсиите, а не еднократни помощи. Това каза на брифинг министърът на финансите в оставка Асен Василев. По-рано днес от ГЕРБ-СДС и ДПС обявиха, че ще внесат предложение в бюджета на НОИ за предоставяне на 75 лв. великденски добавки за пенсионери, които са под линията на бедност. 

„Предизборното даване на добавки е изключително порочна практика, която дели пенсионерите на групи. Това ще остави над 75% от българските пенсионери без добавки. При 527 лв. пенсия няма да получи добавка, ако е с 4 лв. по-ниска ще получи 75 лв. добавка. Тук се пита защо делим пенсионерите, вместо трайно да увеличаваме пенсиите им. Безпринципното раздаване на пари, без да са финансирани в бюджета, е изключително порочна практика, за да се държат пенсиите ниски. Ние искаме да се увеличават“, посочи Василев.

Той обобщи, че през 2009 г. средната пенсия е 288 лв., през 2020 г. достига 382 лв., увеличение с под 10 лв. на година. 2023 г. средната пенсия е 788 лв., повече от двойно на средната за 2020 г.

„От 1 юли е заложено средната пенсия да достигне 883 лв., което е почти 100% увеличение за всички пенсионери, а не 75 лв. еднократно предизборна добавка“, каза Василев.

Той призова депутатите „да не се заиграват с популизма, а да направят правилното“. „Родителите ни да имат достойни старини, базирани на трайно увеличение на пенсиите по швейцарското правило. Всичко друго е евтин популизъм“, посочи финансовият министър в оставка.

предишна статия12-годишен застреля свой връстник в училище и рани още две деца
следваща статияКмет протестира – изнесе бюрото си на пътя