Начало България Асен Василев: ГЕРБ не подкрепят антикорупционните закони заради влиянието на Пеевски

Асен Василев: ГЕРБ не подкрепят антикорупционните закони заради влиянието на Пеевски

64
Асен Василев
Снимка: кадър бТВ

Според мен едно от най-важните неща е да завършим правосъдната реформа и да управляваме държавата по закони, а не по телефонни обаждания. Това е становището на Асен Василев, кандидат за депутат от ПП-ДБ, изразено в интервюто му за бТВ. Той подчерта, че коалиция с ГЕРБ е възможна, но само след приемането на антикорупционни закони и при условие, че Бойко Борисов не е премиер.

„Преди да обсъждаме коалиция, трябва ГЕРБ да докажат, че са се отказали от влиянието на Пеевски в своята партия и да приключат с правосъдната реформа след четири години“, поясни Василев.

„ГЕРБ не искат да приемат три антикорупционни закона. Трябва да прекратят манипулациите за избора на главен прокурор. Това не е нормално. Има начини да има повече от един кандидат“, отбеляза Василев.

„Подписаните споразумения с ГЕРБ се оказаха безсмислени. При ротацията на министрите 60 закона бяха приети, но ГЕРБ отказаха приемането на тези три, което доведе до конфликт и бламаж за премиера Мария Габриел“, припомни Василев.

Според г-н Василев, ГЕРБ отказват тези закони поради влиянието на Пеевски и страха им от антикорупционните закони в България. Той предлага ГЕРБ да изберат друг ръководител на КОНПИ, за да докажат своята неприкосновеност. „Те са прекалено зависими от Пеевски“, коментира Василев.

„Изглежда смятате, че някой си играе на стари времена?“ – това е коментарът на Асен Василев за идеята Бойко Борисов да бъде отново премиер, ако ГЕРБ печелят 80 или повече места в новия парламент. Той категорично отхвърля тази възможност и призовава ГЕРБ да обяснят дали Борисов наистина е управлявал или всичко бе дело на Мария Габриел. Списъкът с министрите при ротацията не е бил предложен от Габриел, уточни Василев.

Никой не може да гарантира, че разположеният на равно разстояние премиер „няма да бъде улавян“, но това е оптималният подход, според Василев, за управлението на ПП-ДБ.

Василев не отрече срещите си с Йордан Цонев, свързван с Пеевски. Запознати сме и работили сме по структурата на бюджета, заяви той. Проблемът с Пеевски, според него, е в това, че иска да контролира държавата чрез телефона.

„Ако законът, който подкрепят „Възраждане“ и БСП, е смислен, нямам нищо против. Но „Възраждане“ не могат да участват в управлението, защото те претендират да върнем към Москва, което е фундаментално различие от ПП-ДБ“, добави Василев.

Икономиката ни напредва, защото направихме последните 4 бюджета, а миграцията в България е положителна – 46 000 души са се върнали повече отколкото са напуснали страната, посочи Василев.

Отново подчерта, че държавният бюджет не е с дефицит от 18 млрд. лева, което се иска от министерствата и чиновниците. Ролята на министъра на финансите е да слуша и коригира исканията, за да бъдат разумни“, завърши Василев.

„Независимо от броя, за пръв път имаме повече връщащи се в България, отколкото напуснали я. През миналата година има най-ниска смъртност откакто я брои НСИ“, отбеляза Василев, като посочи и увеличението на живо родени деца, въпреки че е малко. Планират се 20 млн. лв. за безплатни лекарства за деца, добави Василев.

Можете да прочетете пълната статия тук