Начало Водещи Асен Василев: В следващите 4-5 г. заплатите у нас трябва да достигнат...

Асен Василев: В следващите 4-5 г. заплатите у нас трябва да достигнат 70 процента от средноевропейските

154
Асен Василев
Асен Василев

През последните 15-20 години България е успяла да удържи дефицита на ниски нива и се справя много добре в различни направления. Плановете за следващите 4-5 години включват стремеж към достигане на 70% от средноевропейското ниво на заплащане, както и увеличаване на заплатите.

Тези думи бяха произнесени от министърът на финансите Асен Василев по време на среща с европейския комисар по икономика Паоло Джентилони и представители на водещи компании в България. Той поясни, че за постигането на тези цели, бизнесът трябва да направи необходимите капиталови инвестиции, които да доведат до увеличение на производителността. Националният план за възстановяване и устойчивост предоставя възможност за подпомагане на този процес.

Министър Василев също така разгледа и подготовката на страната за членство в еврозоната, като подчерта, че бюджетът за 2024 г. е заложил дефицит от 3% от БВП, съобразено с Маастрихтските критерии. Работи се усилено за постигане на инфлационния критерий, който е от съществено значение за приемането в еврозоната.

На срещата еврокомисар Паоло Джентилони потвърди подкрепата на Европейската комисия за членството на България в Шенген и насърчи държавата да изпълни критериите за присъединяване към еврозоната. По отношение на този въпрос, България успява да покрие три от четирите критерия и в близко бъдеще ще бъде анализиран и критерият за ценова стабилност, свързан с инфлацията, според комисар Джентилони.

Срещата включи над 30 представители на някои от най-големите фирми в България. В дискусията бяха обсъдени теми като стратегическите рискове пред икономиката на еврозоната и ЕС, конкурентоспособността на европейската икономика и цените на енергията. Събитието беше организирано от Българския форум на бизнес лидерите и Българската асоциация за дялово и рисково инвестиране, съвместно с Министерството на финансите.

Още икономически новини – четете тук