Начало Свят Археолози откриха погребален комплекс на инките в Перу

Археолози откриха погребален комплекс на инките в Перу

1248
Археолози откриха голям погребален комплекс на инките в глинена пирамида в крайбрежна пустинна долина, далече от Андите, където е била тяхната им

Археолози откриха голям погребален комплекс на инките в глинена пирамида в крайбрежна пустинна долина, далече от Андите, където е била тяхната империя.

На обекта Тукуме досега са разкрити повече от 20 гробници с човешки останки и керамика от културата на инките. Някои от телата, вероятно на благородници, са били обвити във висококачествени тъкани.

Находката напомня колко голяма е била територията, контролирана от инките преди испанското нашествие през 16-и век – от тихоокеанското крайбрежие до върховете на Андите.

Тукуме е заселен през 12-и век от хора, живеещи по крайбрежието. По-късно там се е установява културата Чиму, е след това и инките.

„Изглежда за всички тези култури е било удобно да управляват оттук“, каза Хосе Мануел Ескудеро, директор на археологическия екип.

Някои от мъжете са погребани с черупки от бодливите миди спондилус, които са използвани за ритуали в доколумбовата епоха в Перу.

Една от гробниците, изглежда, е на човек от елита, защото тялото е погребано върху легло от керамични парчета и е увито грижливо в повече от четири савана, единият от които позлатен.

Археолозите се надяват да научат повече за Пирамидата на пчелите, където са намерени гробниците. Тя е eдна от няколкото глинени сгради на обекта. Вероятно е имала голямо значение, за да бъдат погребани там важни хора.