Начало Спорт Арнолд Шварценегер: Един истински боец на 71

Арнолд Шварценегер: Един истински боец на 71

1948
Сподели
Арнолд Алоис Шварценегер се ражда на 30 юли 1947 г. в малкото австрийско градче Тал в католическото семейство на Аурелиа и Густав Шварценегер.

Арнолд Алоис Шварценегер се ражда на 30 юли 1947 г. в малкото австрийско градче Тал в католическото семейство на Аурелиа и Густав Шварценегер.

Като шеф на местната полиция, който доброволно се присъединява към нацистката партия, баща му се отнася строго и вкъщи. Често се налагало малкия Арнолд да търпи наказания, включително физически, дори при малки провинения. Докато Густав искал синът му да стане полицай, бъдещият актьор намирал спасение от обстановката вкъщи в екшън филми и на 14-годишна възраст се запалва по културизма.

Шварценегер започва да тренира усилено, а когато е на 21 г., напуска Австрия и се установява в Калифорния. Там през деня работи като строител, а през нощта продължава с тренировките, за да сбъдне холивудската си мечта. По пътя си обаче среща откази по ред причини, сред които акцента си и дългата фамилия. Въпреки това австриецът си извоюва малки роли, като първата е на Херкулес през 1970 г.

Става носител на Златен глобус седем години по-късно за ролята си в „Остани гладен“, но за неговият голям пробив се смята изпълнението му като Конан Варварина в едноименния филм от 1982 г., последван от продължение две години по-късно. Най-известната роля на Шварценегер е тази на Терминатора от едноименния филм, излязъл през 1984 г. Следват още хитови екшъни и комедии като „Хищникът“, „Бунтът на машините“, „Истински лъжи“, „Ченге в детската градина“ и други.

През 2003 г. той се преориентира от шоубизнеса към политиката, а като част от Републиканската партия бива избран за губернатор на щата Калифорния. След края на първия си мандат бива преизбран.

В продължение на 25 години Шварценегер е женен за Мария Шрайвър, от която има 4 деца. През 2011 г. обаче двамата се разделят след като става ясно, че актьорът има син от своя служителка, с която е имал афера преди години.

През 2012 г. Арнолд Шварценегер помага за основаването на Институра Шварценегер за държавна и световна политика. Звездата споделя, че президентските избори през 2016 г. са първите, на които той не гласува за републикански кандидат, какъвто тогава е Доналд Тръмп.

Коментари