Kebneuaise_mountain

Най-високият връх в Швеция, който е ледник на южния връх на планината Кебнекайсе, се топи поради рекордно високите температури в Арктика и вече не е най-високата точка на страната, съобщиха учени в сряда.

„Никога досега не съм виждал толкова разтопен сняг на южния връх, както стана това лято“, казва Гунхилд Нинис Росквист, професор по география в Стокхолмския университет.

Росквист, който е и ръководител на изследователската станция в Тарфала близо до планината, измерва южния връх в продължение на много години като част от изследванията на климатичните промени.

Кебнекайсе, която е популярна туристическа дестинация, е разположена в най-северния район на Швеция, има два основни върха – южният е покрит с ледник и северният, на който няма лед.

Росквист каза, че южният връх е изгубил 4 метра сняг между 2 юли и 31 юли.

„Това се случва много бързо. Резултатът от това горещо лято ще бъде рекордна загуба на сняг и лед в планините“, каза Росквист.

При последното си измерване южният връх беше 2 097 метра над морското равнище, само с 20 сантиметра по-висок от северния връх – 2096,8 метра.

„Прогнозата е, че от 1 август южният връх ще бъде по-нисък от северния връх“, каза Росквист