Сподели
секретната база на ВВС

Полицията в САЩ обяви, че е арестувала първата група „бегачи Наруто“, които се опитали да проникнат в секретната база на ВВС в пустинята Невада „Зона 51“.

През юли във Фейсбук беше организирано събитие, което призовава да се „щурмува Зона 51 за да се видят извънземните“. Планът беше на 20 септември 2019 г. всички участници в събитието да се съберат пред военната база и да „я щурмуват тичайки като Наруто“, с гениалното предположение, че „не могат да спрат всички нас“.

Оказа се, че това е забавна шега, която обаче мина границите на забавлението.

Първо имаше безкрайни мемета, които привличаха вниманието на всички към събитието. След това организаторът обяви: „Това е шега, моля, не отивайте, защото ще бъдете застреляни от военните“. Въпреки това малко повече от 1 милион души обявиха, че ще се включат в щурма.

Дни преди датата на събитието и въпреки че се знае, че е шега, все пак има опасения, че доста хора ще се съберат пред военната база в пустинята. Особено след като няколко души успяха да влязат и бяха арестувани на 5 километра вътре в базата на военновъздушните сили.

Службата на шерифа на окръг Найе потвърди във видео изявление, че са арестували първата вълна от бегачи на Наруто – двама младежи от Холандия. Полицаите са намерили кола, паркирана близо до портата на съоръжението. Двамата задържани младежи признали, че говорят английски и са видели табелите „Влизането забрането“, но „искали да разгледат съоръжението“.

Потвърдено беше, че задържаните са 21-годишният Говерт Суийп и 20-годишният Тиез Гранзиер, и двамата влогъри в YouTube със стотици хиляди абонати. У тях били намерени няколко камери, телефон, лаптоп и дрон. Полицаите установили, че на камерите им има кадри, направени в секретната база. Младежите са обвинени в проникване в стратегически важен за националната сигурност на САЩ обект. Двамата са били освободени под гаранция от 500 долара.

Влизането във военна база в САЩ може да доведе до глоба от 500 долара или до шест месеца затвор.

Коментари