Начало България Антон Тодоров – момче за мръсни поръчки

Антон Тодоров – момче за мръсни поръчки

4454

Журналисти, университетски преподаватели и изследователи се обявиха против номинацията на депутата от ГЕРБ Антон Тодоров да оглави Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия. Те изразиха позицията си в отворено писмо до Народното събрание, министър-председателя и медиите. Според тях той няма да е безпристрастен, защото досегашните му действия дават всички основания да се мисли, че би използвал евентуалната си нова длъжност за „кална борба“ срещу конкретни хора.

„Тодоров, първо, не е безпристрастен. Напротив, той в досегашната си дейност неведнъж е променял политическата си принадлежност и съответно пристрастията си“, заявява писмото и дава за пример книгата му от 2013 г. „Шайка. Бойко, Росен, Цецо и другите“, насочена среща ръководството на ГЕРБ – партията, в която сега е депутат. „Това, разбира се, не говори никак добре за тези, които са му предложили да бъде техен народен представител, но още по-зле говори за качествата на г-н Тодоров. Кога е бил искрен той – когато е заклеймявал сегашните си шефове, или когато е приемал тяхното предложение да стане депутат?“, питат интелектуалците.

„И второ – досегашната дейност на този човек дава всички основания да се мисли, че той би използвал евентуалната си нова длъжност като плацдарм за кална борба (защото той има уникалната способност да прави спекулативни и нараняващи хората изводи от иначе известни факти и документи за тях), но не срещу дейци на т.н. „опозиция“, т.е. на БСП и на ДПС, които не само не крият, но дори се гордеят с позорния факт, че са били членове на комунистическите тайни служби, а срещу хора, принадлежащи към сегашната демократическа опозиция„, пишат още те.

Писмото е подписано от Алберт Бенбасат, Александър Геров, Анна Кръстева, Антоний Тодоров, Антонина Желязкова, Божидар Кунчев, Виктор Лилов, Владимир Левчев, Деян Кюранов, Димитър Бочев, Евгений Дайнов, Емил Коен, Ивайло Дичев, Зелма Алмалех, Красен Станчев, Любен Марков, Майя Грекова, Мария Велковска, Марияна Мелнишка, Михаил Неделчев, Николай Аретов, Огнян Минчев, Петя Кабакчиева, Пламен Дойнов, Румен Петров, Светла Бъчварова, Стефан Дечев, Стефан Тафров, Стефан Попов, Тони Николов, Стефан Джамбазов, Светла Бъчварова, Юлиана Методиева.

Ето и пълният текст на писмото, изпратено до Народното събрание, министър-председателя и медиите:

„КомДос е единственият институционален фактор за разкриване на ролята, изиграна от репресивните тайни служби по време на комунистическия режим. Комисията е и гарант, че за обществото няма да остане скрито влиянието, упражнявано и днес върху управлението от страна на някогашните ДС функционери.

Внесеният от БСП Законопроект за архива на документите на Държавна сигурност и на разузнавателните служби на Българската народна армия представлява пореден опит за затваряне на досиетата. В него се предвиждат редица ограничения в правото на гражданите да бъдат осведомени за принадлежността на публични лица към органите на репресивния апарат на комунистическия режим. Премахват се всякакви изисквания за членовете на новопредвидения орган. Включително липсва изискване за непринадлежност към ДС на лицата, които ще боравят с документацията от архивите,. Прекратява се автоматичното осветяване на сътрудниците на комунистическите служби в конкретни сектори от обществения, политическия и икономическия живот. Въвеждат се широки области на преценка и изключения, които неизбежно ще позволят прикриването на множество агенти на службите.
Намерението на ГЕРБ да издигне за председател на КомДос Антон Тодоров е в също толкова сериозен разрез с обществения интерес. Г-н Тодоров доказано не притежава моралните качества, необходими за заемането на този пост. Дългогодишното му публично поведение го е превърнало в емблема на грозни персонални атаки и разчистване на сметки. Негова запазена марка са използването на компромати и манипулативното боравене с документи и архивни материали с често нечистоплътни цели. Не на последно място – радикалните промени в неговите позиции говорят, че, за да натрупа кариерни и политически дивиденти, г-н Тодоров е готов на всякакви, дори и срамни, метаморфози. Нещо повече – известно е, че кандидатурата му за работа в служби от сектор сигурност е била отхвърляна поради установена непригодност.

Лансирането на лице с подобна репутация за председател на КомДос би ликвидирало моралния капитал на тази институция и доверието в интегритета на нейната работа.
Натрапчиво е единодействието, демонстрирано в тази област от двете големи – наглед враждуващи – пратии. И ГЕРБ, и БСП последователно издигат в редиците си и на важни държавни постове (депутати, министри) доказани доносници и офицери от комунистическите служби и с готовност се превръщат в политическа платформа, продължаваща влиянието на свързаните с ДС кланове. И ГЕРБ, и БСП не отричат докрай наследството на тоталитарния комунистически режим и продължават да спекулират с него. И ГЕРБ, и БСП възпроизвеждат авторитарни модели и канализират антидемократичното влияние на Путинския режим у нас. И ГЕРБ, и БСП отказват да водят реална борба със системната корупция и са основни проводници на мафиотското овладяване на българските държавни институции. Процес, започнат още от БКП и ДС и услужливо продължен от техните наследници.

Ето защо, смятаме, че действията на ГЕРБ и БСП, насочени срещу КомДос не са случайни. Те са поредното потвърждение на трайната ни политическа оценка за единосъщност на ГЕРБ и БСП.

Решително призоваваме:

да бъде оттеглена номинацията на Антон Тодоров за председател на КомДос;
да бъде издигнат кандидат с доказан интегритет и обществено доверие, в диалог с гражданското общество и общността от уважавани изследователи на наследството на тоталитарните служби;
да бъде запазена и укрепена КомДос;
да бъде започнат процес по системното разкриване на документи на МВР и службите, за да излязат на светло политическите и икономически механизми на тъй наречения „преход“;
да бъдат създадени условия за реална лустрация“.
За още интересни новини, интервюта, анализи и коментари, харесайте страницата на „Дебати“ във фейсбук!