Антон Кутев
На снимката: Антон Кутев
Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.
Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут.
В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

Годподин Кутев, Корнелия Нинова в сряда обяви, че от БСП ще бъде подаден поред вот на недоверие към правителството. Очаквате ли нещо да се промени този път и той да бъде успешен?

О, да, категорично очаквам. Много се надявам, че резултатът от следващия вот на недоверие ще бъде най-малкото осъзнаване, ако не падане на правителството, защото правителството пада не с вот на недоверие обикновено. В България е падало веднъж и то с вот на доверие – обратното. Тоест не очаквам да падне правителсвтото, но очаквам най-накрая да се даде сметка, че това не може да продължава така. Живеем в някакъв водевил, в който корупционните скандали са ежедневни и според мен прокуратурата се занимава с точно обратното на това, което трябва да прави. Ето сега, чувам днес, че са направили някаква акция в Президенството, а аз не чух прокуратурата да каже дали тези записи с Бойко Борисов и с пачките са верни или не, но не им пречи да влязат в Президентството. Освен ако не са объркали адресите – да са им казали „Дондуков” 1, а пък те да са влезли на „Дондуков” 2.

Имат съвсем друго предназначение институциите в момента. Ние виждаме тежка деформация в институциите в България. Тези, които са призвани да разследват и да обвиняват, се занимават с разследване на едната част, другата не я забелязват. В това, което касае президента, са много активни, а в това, което касае министър-председателя, ги няма никакви. Когато става въпрос за едните бизнеси, ги затварят, правят показни акции и нарушават всички закони. Защото в края на краищата да вадиш лична кореспонденция преди да има обвинение, не само преди да има съдебно решение, преди да има обвинение според мен е напълно недопустимо за смислени юристи. Просто е невероятно всичко това, което става.

Даже не е важен вотът на недоверие, въпросът е, че те докарват българските граждани до ситуация, в която единствено бунтът, грубият, силов бунт води до някакво решение, защото, когато институциите не ти дават решение, когато ти имаш напрежение, когато имаш криза, бедност, болест. Това е ситуацията в света и в България, и в Европа в момента. Вместо да им дадеш решение на хората „чакайте, ние знаем как ще оправим тази работа, ние стъпка по стъпка ще го решим”. Става точно обратното и се зариваме в изключителна безпомощност, вулгарност, наглост на институциите. Прокуратурата почна да влиза в Президентството. Абсурдна глупост. При положение, че има доста повече основание да влезе в Министерския съвет и винаги е било така. Това според мен ще доведе единствено до ескалиране на напрежението, което през зимата ще доведе до много тежки сблъсъци. Никакво значение няма кой кога ще бъде главен прокурор и кой кога ще бъде на власт, защото целия политически и бизнес елит на държавата ще бъде обезмислен. В момента имаме елити, които не мислят, които са водени от някакви свои си емоционални виждания, а резултатът от всичко това ще бъде, че те просто ще провалят държавата, ако няма рязка промяна и тя трябва да бъде промяна и на политическо ниво, и на бизнес ниво. Промяна на начин на мислене, промяна на постулиране на целите, определяне на това накъде сме тръгнали и как да го постигнем

Очаквате ли подкрепа от някого в Парламента?

Ами надявам се да получим от някого, но аз съм убеден, че вот на недоверие по логиката не на парламентарния вот, защото в Парламента едни ще гласуват, други няма да гласуват, тук е ясно мнозинството, вот на недоверие към политическата класа ще даде народът. Вече е ясно, че не искат това, което виждат, независимо как и от коя страна го гледате, просто не искат това, което се случва. Така че вотът на недоверие според мен е даден. Друг е въпросът дали политическата класа ще реагира адекватно и ще си даде ли сметка, дали ще отговори на това, което искат хората. Хората вече не искат да участват в тази форма на управление, в която ние участваме.

В сряда в своята декларация Корнелия Нинова посочи, че според нея броят на заразените с коронавирус се увеличава правопропорционално на скандалите в държавата, за да могат те да бъдат прикрити. На същото мнение ли сте?

Не, аз мисля, че броят на заразените няма пряка политическа интерпретация поне засега. Може и да има след месец, два. Имаше навремето, защото да затвориш Парламента заради 20, 30, 50 заразени на ден и при 240 да казваш, че няма нищо, значи или тогава не е имало или сега има, не може да е обратното. Така че възможна е и политическа интерпретация на болните, но аз не вярвам, че е така в момента.

Аз мисля, че в бъдеще, септември месец, може да се използва това за политически цели, но в момента най-важното, което трябва да осъзнаем е, че това затишие, което има сред хората е ужасно временно и много взривоопасно. Съвсем скоро ще има взрив в обществото и този взрив ще помете цялата политическа класа. И повтарям, че тук не става въпрос за вот на недоверие от страна на някаква политическа партия. Става дума за това, че хората не разпознават политическите елити и искат да ги сменят и колкото повече политическите елити се опитват да се надлъгват един с друг и да вкарват прокуратура и  кой ли още не в цялата тази идиотска игра, толкова повече всички заедно с прокуратурата стават безмислени.

И последно, няма как да не Ви попитам за състоянието на БСП в момента. Какво очаквате да се случи на конгреса през септември?

Ами нека стигнем до там, но аз очаквам, че конгресът по същия начин, по същата логика, за която сега говорих, ще стигне до вътрешно негодувание, което ще разреши отдавна натрупани проблеми. Не съм убеден, че вътрешнопартийният избор може да ги разреши, по-скоро вътрешнопартийният избор в БСП ще натрупа още повече проблеми. И много разчитам, че конгресът ще бъде онзи орган, в който ще е ясно, че повече така не може да продължим и просто ще се промени играта. Така че най-накрая да започнем да си вършим работата както трябва. Тази власт трябваше отдавна да е свалена. Единствено БСП може да я свали и безсилието на БСП е това, което в момента все още държи на власт ГЕРБ.