Антон Кутев
На снимката: Антон Кутев

Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския кино институт, както и „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

 

Справедливи ли са опасенията на президента, че изборите няма да бъдат достатъчно прозрачни и честни и как приемате предложенията за видеонаблюдение и гласуване по пощата?

Това са опасения не само на президента, но и на всички българи. Не вярвам да има българин, който да е убеден, че изборите през последните 10 години са отчитани така, както наистина са се състояли. Така, че това са опасения не на президента, а на всички нас, за съжаление много често потвърждавани от практиката. Това, че в момента властта се прави, че не разбира или че не чува тези опасения и че ги прехвърля по някакъв начин върху президента е друг въпрос. Факт е, че всички ни касае това и че преди да сме убедили българските граждани, че изборите са честни, което ние в никакъв случай не сме, няма как да продължим с демокрацията напред.

 А относно идеите за видеонаблюдението в секциите и гласуването по пощата?

При всичките тези съмнения за изборите най-важното е да се гарантира честността на избора. Аз смятам, че видеонаблюдението помага и винаги съм го подкрепял, включително съм го предлагал в предишни разработки на изборния кодекс. За съжаление досега не се приемаше. Тука според мен няма лошо да се наблюдава самото броене, за което говори президентът, но няма лошо и да се наблюдава и самият процес. Това се прави в държави в много държави, включително и в Русия съм го виждал, където съм бил наблюдател на изборите и си върви по цял ден и всеки, който иска може да наблюдава по интернет как върви процесът, в която си избере изборна секция. И това се прави от 6-7 години и не е никакъв проблем да се направи. По отношение на гласуването по пощата аз за себе си не съм убеден, че може да бъде гарантирана честността на вота. Така, че там имам някакви съмнения, това не значи, че не съм съгласен.Трябва много добре да се разработи механизмът, за да се гарантира, че няма да има фалшификации.

На последните общински избори в София, които спечели за пореден път г-жа Фандъкова над 15% от бюлетините бяха невалидни. Това е сериозна цифра и ни доближава до резултатите в т.нар „бананови републики”. Защо никой не говори към този момент за невалидните бюлетини, включително и БСП, не Ви ли притеснява този факт?

Ние сме го коментирали вътре в БСП, много пъти сме го коментирали и публично. Проблемът с невалидните бюлетини има едно голямо решение. Това, за което ние настояваме вече от няколко години е машинното преброяване, защото когато има машинно гласуване или машинно преброяване тогава варианти някой да драска върху бюлетината или тази бюлетина не ми харесва, защото лесно е излязла навън не съществуват. Всичко това започва да се прави от машини. Между другото пак в Русия съм го виждал, там са направили вече машинно преброяване. Самото гласуване е ръчно, но след това бюлетината влиза в един скенер и този скенер отразява за всички еднакво. Това естествено не се прави само в Русия, но го давам за пример, защото през цялото време ни се проглушават ушите колко недемократична държава е Русия, което вероятно в сравнение с нашата демокрация има своите основания, но в същото време това са практики, които там съществуват вече от 10 години, а в България някак си не могат да влязат.

Защо толкова време не може да влезе това машинно преброяване според Вас?

Защото по този начин системата, изградена от Цветанов и ползвана след това от Борисов няма как да спечели изборите. И както виждате днес, когато Цветанов вече работи отделно от Борисов вече самият той ги казва. Той в момента говори за това, че имал съмнения за това как ще бъдат преброени бюлетините, той говори за това, че между ДПС и ГЕРБ може да има предварителни договорки, които да доведат до промяна на вота. Това са все неща, които ги говори същият този, който доскоро организираше всичко това, което означава, че той има основание.

Относно тези договорки между ГЕРБ и ДПС последните дни се заговори, че договорката е ГЕРБ да отстъпи определени избирателни райони срещу подкрепа впоследствие в управлението от партията на Доган. Това казвате не е нова практика, но БСП може ли да предотврати нещо в тази посока?

Истината е, че аз много пъти съм опитвал, доколкото съм могъл с оглед на факта, че съм бил два мандата депутат от един такъв изборен район, какъвто е Силистра, където има компактни общности, които гласуват за ДПС и ДПС си търси договорките. Аз никой не съм молил, нито съм искал да правя договорки с ДПС в Силистра, така, че ако има някакви договорки, те са правени по друг начин и често пъти това си личи. Особено тези, които сме работили в смесените райони знаем колко е тягостно, защото става въпрос за едни компактни маси, при които изобщо не може да се влезе. На практика много трудно се констатира вотът например, когато в едно село от 2500 души имаш само 15-20 гласа, които не са за ДПС. И това село не е заможно, не може да се каже, че става въпрос за хора, които са много доволни от живота си, значи очевидно там е друго въздействието. Факт е, че аз много пъти съм се опитвал да въздействам, включително съм викал полицейските коли да влизат по време на самия изборен процес, но аз за съжаление не съм намерил начин за противодействие. Лично аз много пъти съм се сблъсквал и не мога да кажа, че имам отговор как трябва да стане освен това, което ние реално предлагаме. Машинното гласуване до голяма степен ще помогне, камерите ще помогнат, когато някой го следиш цял ден и се види, че са влезли 1700 души, а са гласували 2500 значи очевидно нещо не е наред.

Относно машинното гласуване. Вече 7-8 години се води тази битка. Като че ли вече всички узряха за него. Доколкото Ви разбирам очаквате с въвеждането му гласуването да стане по-честно. Така ли е?

Аз смятам, че ще бъде по-честно. Има някакви притеснения относно софтуера и те трябва да бъдат внимателно изслушани и трябва да бъде доказано на избирателите, че наистина не може да се случи някаква манипулация. Но технологиите вече са неизменна част от живота ни. Виждате, че неща, които до преди половин- една година изглеждаха немислими като онлайн конференциите сега масово се провеждат. Ние трябва да свикваме с новия начин на живот независимо кога ще приключи тази криза, сигурно има месеци дотогава, а после вероятно ще дойде и друга. Затова аз смятам, че ние трябва да променим вече коренно начина си на живот и електронното гласуване в различните му варианти, включително машинно, включително и по пощата в даден момент ще стана реалност, няма как да бъде друго.

Последните няколко месеца се наблюдава процес на напускане на депутати от БСП, както и странно разграничаване от БСП на кмета на Перник. Дали това се дължи на идейни и личностни различия или някой от управляващите мотивира тези хора преди изборите?

Аз не вярвам да има, познавам хората и знам, че няма мотивиране от страна на ГЕРБ или на някой друг. Тук става дума за дълбоки различия, които имат две основания- едното е идеологическо, другото е личностно. Няма как, политиката за съжаление е пълна с лични амбиции, които понякога се превръщат в превратни точки, но аз съм убеден, че тук не става дума за предателство и за някакво сработване с ГЕРБ, още по-малко пък, когато става дума за хора като Валери Жаблянов или като Станислав Владимиров, кметът на Перник. Това не са хора, които ще предадат партията, защото те са потомствени в партията и те са общо взето идеологически много добре знаят за какво става дума. Тук става дума за различия, които често пъти са фундаментални с линията на партията. Аз се надявам, че най-накрая БСП ще започне да събира, а не да изключва. Искам да видя повече знакови и ключови фигури, които сме приели, отколкото тези, които сме изключили. Най-добре е да спрем да изключваме, а да започнем да разширяваме влиянието на партията, защото с всеки изключен то става по-малко, с всеки изключен губим, а аз бих искал партията да печели.

Каква избирателна активност очаквате и какви са прогнозите Ви за представянето на БСП на изборите? Към момента повечето социологически агенции дават малка разлика между ГЕРБ и БСП

Аз очаквам, че избирателната активност ще е по-малка заради ковид-кризата и зависи от това дали тя ще продължи до началото на април, а според мен ще продължи. Затова имаме основание да очакваме по-малка избирателна активност. Относно проучванията аз съм сигурен, че това, което излезе като нагласи не е реалността. Тук не е въпросът дали ГЕРБ или ние водим,въпросът е до каква степен в момента едни социологически проучвания могат да дадат вярна нагласа, защото ние сме още в турболентна среда. Същите нагласи ни ги даваха преди година, преди две и преди четири години. Това очевидно са устойчиви нагласи, но в настоящата ситуация, когато всичко е динамично, когато ние не знаем какво ще стане, какви ще са условията за гласуване и как точно ще се случи това аз мисля, че тези устойчиви нагласи няма да бъдат релевантни, те се променят с дни и часове. Това ми е основанието да не вярвам да социологията във вида, в който я виждам. Друг е въпросът дали в края на краищата водим ние или ГЕРБ това е различно и това зависи предимно от поведението на БСП оттук нататък. Ако си свършим работата имаме всички основания да бъдем първа политическа сила, защото ГЕРБ е в много тежка политическа криза, а БСП си реши вътрешните проблеми особено, според ръководството т.е нямаме основания да очакваме по-малко от 1 милион гласа на следващите избори.

предишна статияОстава топло за януари, температурите до 15 градуса
следваща статияБайдън успокои Америка, но трудното тепърва предстои