Антон Кутев
На снимката: Антон Кутев
Антон Кутев е български политик от БСП. Народен представител от парламентарната група на Коалиция за България.
Роден е на 13 септември 1968 година в град София. Завършва специалност „Изкуствознание“ в Художествената академия. Учил е „Икономика на киното и телевизията“ в Московския киноинститут.
В периода от 2003 до 2007 година следва „Европейска публична администрация“ в Софийски университет.

 

Господин Кутев, успешен ли беше вотът на недоверие? Как оценявате резултатите от провелото се днес гласуване?

Няма как да има успешен вот на недоверие, когато има неуспешна политика. България винаги е била една от най-бедните държави на воден ресурс. Ние съсипахме това, което на времето държавата беше построила.

И сега дали този вот на недоверие ще мине, или не, няма никакво значение, защото в края на краищата съсипаното е на лице, защото в близките години ще срещаме все повече проблеми с водата навсякъде, в много градове. Затова сега трябва да започнем да взимаме резки мерки. Ако не, нашите деца ще трябва да живеят някъде другаде.

Проблемът с околната среда, с водата, със 730 хил. тона боклуци, внесени в България през последните три-четири години, което стана ясно на този вот, са огромни проблеми. Какво правим със 730 хил. тона боклуци, вкарани в България – ами те били на частни площадки. Добре, те ще стоят на частните площадки и ще се разлагат ли? Те трябва да бъдат или погребани, или изгорени, или изнесени. Някои е взел парите, вкарал е боклуците. Този някой е взел милиони и сигурно вече живее в Швейцария. Какво правим ние останалите български граждани през това време?! Това е резултатът от вота на недоверие.

В крайна сметка, ние се намираме в по-лоша ситуация, отколкото бяхме преди това. По една проста причина – стана ясно, че тази власт не може да бъде съборена, поне за момента; по никакъв начин, независимо какво причини тя на България.

Защо, според Вас, не успяхте да убедите останалите народни представители, че наистина има голям проблем?

Защото по-голямата част от народните представители мишкуват и паратизират. Тук става дума затова, че някакви хора са станали народни представители. Това, че са станали депутати от някаква партия, не означава, че те трябва да правят всичко за тази партия. Вие (депутатите – бел.ред.) сте тук, за да представлявате народа, не на партията и докато не се научите, че всеки носи собствения си кръст ( аз имам достатъчно опит вече, знам как се провалят партии, как се вдигат, как изчезват). Партиите могат да изчезнат, остават българските граждани и всеки един от нас трябва да представлява гражданите, а не партиите си. Тези хора вътре днес представляваха партиите си и властта, закрепиха властта. Добре, ще я крепите още половин година, а после какво правим? Какво правят вашите деца, защото те ще останат тук? Въпреки, че знам ли, сигурно повечето депутатски деца няма да останат тук.

Какво показа резултатът от гласуването – кои са управляващи и кои опозиция?

Показа това, което знаехме и преди. Всъщност, управляващите нямат мнозинство, освен когато става дума за интереси. Всички освен явната опозиция гласуваха против. Сигурно целта беше отново да ни навържат с ДПС. Но единственото общо с ДПС е, че сме в опозиция. Видяхме, че и Марешки, и патриотите подкрепят силно правителството, защото имат интереси. По принцип, са извън управляващата коалиция, но всъщност не са. Това означава, че основният интерес в тази зала остават политическите интереси, които са свързани с икономически такива.

Тоест, българските граждани са много предадени. ГЕРБ вече трети мандат управлява с гласовете на хора, които са гласували срещу тях. На времето беше Яне Янев, който щеше да уволнява Борисов, но после влезе в коалиция; после бяха реформаторите, които работиха срещу него, но влязоха в коалиция; АБВ направи същото; сега патриотите – събраха гласове, но влязоха в коалиция. Това означава, че през целият си трети мандат, ГЕРБ управлява с гласове на хора, които са гласували срещу тях. Същото е с „Воля” – хората, които са гласували за „Воля” са гласували срещу Борисов. Но тези хора крепят мнозинството в момента, това означава, че са си предали избирателите. Сега вече избирателите да му мислят, след като могат да позволят да простят предателството.

Очаквате ли до края на този мандат на правителството да има още един вот на недоверие и в коя област би бил той?

Много се надявам да има не един вот, а повече. По простата причина, че това все пак е някакъв коректив. Аз лично смятам, че има тежък проблем в здравеопазването. Това, което днес говореше Корнелия (Нинова) полиорганна недостатъчност, е факт. Ние имаме много проблеми и според мен, следващият вот на недоверие би могъл и трябва да е за цялостната политика на правителството.

Но най-малкото за здравеопазването. Здравеопазването е изправено пред тежък колапс. Вече няма кой да стане директор на болница, те не могат да си плащат задълженията, няма лекари, закриват се отделения в областни болници, защото няма хора. Резултатът от това е, че мрат хора, защото като се закрие в областен град кардиологичното отделение, защото няма хирурзи, резултатът е, че  тези хора трябва да пътуват до съседния град, в случай на инфаркт. А по пътя тези хора умират. Това се случва всеки ден. Следващата драма, която ще настане в държавата е със здравеопазването. Проблемът е ужасно сериозен и мисля, че повечето българи не си дават сметка за това. Те виждат, че не разчитат на здравеопазването, но не виждат общата картина. Тя е драматична за хиляди хора, голяма част от тях наистина измират, благодарение на липса на адекватно здравеопазване.

предишна статияСледващите пет години ще са доста топли
следваща статияТози януари е по-тревожен от януари 2013 г.