Начало Новини АНП: Все по-голяма яснота относно това как ще изглежда кабинетът на новия...

АНП: Все по-голяма яснота относно това как ще изглежда кабинетът на новия премиер на Нидерландия Дик Схоф

79
АНП: Все по-голяма яснота относно това как ще изглежда кабинетът на новия премиер на Нидерландия Дик Схоф

Стават ясни все повече имена на министри от кабинета на новия премиер на Нидерландия Дик Схоф. Мона Кейзер от Фермерско-гражданско движение (ФГД) обяви, че ще бъде вицепремиер и министър на жилищното строителство, като източници вече потвърдиха и имената на редица министри и държавни секретари. Това предаде Националната информационна агенция на Нидерландия (АНП).

Епо Бройнс ще стане министър на образованието, културата и науката от името на партията Нов обществен договор (НОД). Преди това Бройнс беше член на парламента от името на партията Християнски съюз. 

Членът на Народната партия за свобода и демокрация (НПСД) Елко Хейнен ще стане министър на финансите, както се и очакваше. Министерството на финансите ще има двама държавни секретари от НОД. Икономистът и бивш член на НПСД Фолкерт Идсинга ще бъде държавен секретар по данъчната политика.

Бившият съветник на премиера в оставка Марк Рюте и помощник-генерален секретар на НАТО Дейвид ван Уел ще заеме длъжността министър на правосъдието и сигурността. По-рано името му се спрягаше за евентуален министър на отбраната, но според източници това вероятно ще бъде Рубен Брекелманс, който към момента е член на парламента от НПСД. 

Друг пост, който източници потвърждават, е този на Фемке Вирсма като министър на селското стопанство, природата и качеството на храните. В момента тя е представител на провинция Фрисланд от името на ФГД. 

(Новината се разпространява по споразумение между БТА и АНП)