Начало България Анжел Вагенщайн: Др.Нинова, ако има паралелна държава, няма ли в нея и...

Анжел Вагенщайн: Др.Нинова, ако има паралелна държава, няма ли в нея и една паралелна фалшива соцпартия?

1639
Анжел Вагенщайн:

„Другарко Нинова, ако има паралелна, фалшива държава България, няма ли в нея и паралелна, фалшива социалистическа партия?“ С тези думи преди дни се обърна задочно към сегашния лидер на Българската социалистическа партия интелектуалецът – ветеран на партията, антифашист Анжел Вагенщайн.

В свое тържествено слово – благодарност за получената наградата „Георги Кирков – Майстора“ Анжел Вагенщйн обясни:  „Посветих целия си живот, целия без остатък, и делата си, и всеки написан от мен ред, и всеки заснет филмов кадър на великата идея за един нов, справедлив социалистически свят.

Споделях с моята партия победи и поражения, изстрадвах като моя лична драма нейните провали, грешки и грехове. 75 години социалист –  никому и за нищо не съм се извинявал заради партийното си поведение. И за да остана и аз верен на нрава си, ще споделя с вас накратко някои мисли, скъпи мои другари и особено другарки, и надявам се, Корнелия няма да ми се мръщи!“

„Тя е привързана, другарката Нинова, привързана е към своя израз, нелишен от дълбок смисъл – израза за паралелната държава. Това е хубав образ, очертаващ нашата печална съвременност. Но аз имам въпроси към този казус в дискусията по новите идеологеми и цели, стратегии и тактики на социалистическата ни партията при коренно променените исторически обстоятелства, обяви Вагенщайн и се аргументира:

Чух по телевизията един депутат от левицата, който на въпроса на водещата как се отнася към миналото на Партията – и в нелегалния й период, и когато е била на власт, отвърна: „Ние сме друго поколение и нямаме нищо общо с миналото“.

Така ли, другарю? Ако ти нямаш нищо общо, аз имам – и много общо, което кръвно ме свързва с партийната съдба. Трябва да се изясним дали случайно аз и ти не сме в две различни партии? Или един от двамата ни по погрешка е попаднал там, където не му е мястото?

Друг пък един, също така личен социалист, продължава Вагенщайн, обяви по телевизията, че 9 септември може да бъде отбелязан, ако партийното ръководство има съответното решение, но той, депутат от БСП, нямал лични причини да различава този ден от който и да било друг ден от календара. И много такива подобни ! Уви, повече от много! – които ме изпълват със съмнението, че завеян по възрастови причини, съм сбъркал входа на „Позитано“ и съм попаднал в друга партия. Голям гаф от моя страна“! Признание на Анжел Вагенщайн в тържественото му благодарствено слово за получената награда.

Словото на Анжел Вагенщайн, разпространено дословно, обхвана всички социални мрежи. Коментарите са стотици от всякакви посоки. Днешната нова употреба в парламента от соцлидера Корнелия Нинова на израза за паралелната държава, предизвика поредния дискусионен взрив, очертаващ изключително вътрешнопартиен дебат.

За гафове и провали във водачеството, политиките, градежа на новия образ на социалистическата партия, в низовопартийното и висшепартийно кадруване на лидерката Корнелия Нинова и обкръжение, неотдавна говори и нейният предшественик Михаил Миков.

Михаил Миков в открито писмо до Корнeлия Нинова и „Позитано“ определи включването му без негово знание „в някакъв помощен орган на Националния съвет на БСП, наречен Правен съвет като върховно лицемерие и дебелоочие“.

Не съм питан, информиран, не съм изявявал и никакво желание да съм част от такъв орган. От нещо, което се създава много късно след серия законодателни инициативи на „Позитано“, които, меко казано, пораждат учудване. И в юридическата общност, и в по-широката публика.  (Тук нямам предвид само известния антикорупционен закон). Това пише в свое обръщение към БСП, начело с Корнелия Нинова, бившият лидер на партията, бивш соцдепутат и председател на 42-то Народно събрание, Михаил Миков.

Като юрист и досега съм изразявал и обосновавал пред Националния съвет позициите си по различни правни въпроси и законодателни инициативи, но те биваха отхвърляни от ръководството априори и с неприязън, защото ги изразявам и мотивирам аз. Опитът ми в политиката не ми позволява да бъда политически наивник на тази възраст, заявява Миков.

Като благодаря за избора, заявявам, не приемам номинацията, няма да участвам в работата на новия правен съвет. Както е доброволно членството в партиите, така и в техните органи трябва да се прилага този принцип. Друго са корпоративните и фирмени структури, коментира Михаил Миков.

„Сигурно тази моя позиция ще бъде употребена в познатия стил за търсене на врага с партиен билет, за разобличаване на „лични амбиции в разрез с общопартийния интерес”, но дори и политическото дебелоочие за вътрешнопартийна консумация трябва да има някакви граници, които човешката хигиена не позволява да бъдат преминавани“, декларира доскорошният лидер на социалистическата партия Михаил Миков.

предишна статияДа се ожениш сама… за себе си
следваща статияПари Сен Жермен не даде шанс на Байерн (Мюнхен) (ВИДЕО)