Сподели
на снимката: Канцлерът на Германия Ангела Меркел и президентът на САЩ Доналд Тръмп

Меркел-мания в САЩ? Доскоро това щеше да звучи като виц. Президентът Доналд Тръмп говореше за германския канцлер като за „онази жена“, а дори нейните почитатели смятаха, че при нея „срокът на годност“ вече е изтекъл, след като се оттегли от партийното ръководство. Сега няколко медии в САЩ се надпреварват да хвалят политиката на Ангела Меркел в условията на пандемия, а Тръмп отново благоразположено я нарича „Ангела“.

Меркел – идеалният вицепрезидент на САЩ?

Коментаторите на „Ню Йорк Таймс“ Гейл Колинс и Брет Стивънс водеха разговор за президентските избори в САЩ, който неочаквано ги отведе при Меркел. Стивънс описа пред своята събеседничка идеалната кандидатка за вице на демократа Джо Байдън:

„Тя ръководи една от най-големите държави (или „щати“, „states“ – игра на думи на английски, б. ред.). Спечели изборите четири пъти. Лидерската ѝ роля по време на коронакризата е изключителна и всепризната. Тя има темперамент, привлича всестранни политически симпатии и притежава научен подход. Ако – недай Боже – нещо се случи на Джо, тя ще е готова мигом да го замести. (…) Единственият проблем е, че ще трябва да променяме Конституцията, за да стане това възможно. Иначе тя е моят избор: Ангела Меркел.“

Новоизбликналите симпатии към Ангела Меркел не са случайни, коментира по този повод германският вестник „Ди Велт“. Според кореспондента на вестника в САЩ Даниел Щурм, във времената на коронакриза американците виждат в лицето на германския канцлер една опитна, благонадеждна и рационална правителствена ръководителка – точно обратното на Доналд Тръмп.

Щурм припомня, че миналата година в САЩ обърнаха голямо внимание на новините за пристъпите от треперене, които на два пъти получи германската канцлерка, защото в Америка здравето на президента и на водещите политици винаги е много важна тема. Сега обаче никой вече не говори за здравословните проблеми на Меркел – може би защото на 65 години тя е доста по-млада от най-важните актьори на политическата сцена в САЩ в момента, отбелязва кореспондентът на „Ди Велт“. По-нататък в неговата статия четем:

„Меркел, която в публичните си изяви изглежда по-скоро сдържана, обикновена и дори скучна, бива възприемана в САЩ като много симпатична алтернатива на Доналд Тръмп. Своите всекидневни брифинги за коронакризата президентът превърна в политематични предизборни митинги, на които сервира полуистини, атакува политическите си противници и се кара с репортерите. Тръмп говори за стената към Мексико, за рейтинга си и за коментарите във Фейсбук. От Меркел подобно нещо рядко ще чуеш.“

Канцлерът и политически Берлин се отнасят много по-разумно и фокусирано към пандемията, смятат коментаторите в американските медии. В „Ню Йорк Таймс“ коментаторът Брет Стивънс го синтезира така:

„Германия взе мерки навреме, проведе масови тестове, действа последователно, а в момента мъдро обмисля как по най-сигурния начин да върне хората по работните им места и децата в училище.“

Списание „The Atlantic“ тази седмица също посвети голяма статия на Меркел и Германия в условията на коронакриза. За телевизионното обръщение на канцлера към нацията авторката Саскиа Милър между другото пише:

„Забележителното в това обръщение бяха не толкова медицинските препоръки на Меркел, колкото призивът ѝ към социална сплотеност и признанието, че и нейните възможности като човек и като лидер са ограничени. Нейните рационални уверения и емоционалният ѝ призив бяха решаващи в един момент на надигаща се паника. Благодарение на различни фактори, настроението в Германия днес не е така мрачно, както другаде, а страната сякаш се справя с пандемията по-добре от много други.“

Германия е образец за западните нации

И според CNN, благодарение на Меркел и на нейните думи, Германия се е обединила около правителствените решения. След срещата на Меркел с министър-председателите на германските провинции миналата седмица, „Ню Йорк Таймс“ писа, че постигнатият консенсус отново превръща Германия „в де факто водещата държава на континента“. И че това я прави „образец за западните нации“. Дори Доналд Тръмп, който е маниак на тема рейтинги, сигурно е дочул за възхода на Меркел, шеговито пише кореспондентът на „Ди Велт“ и припомня, че Тръмп напоследък е прекратил атаките срещу Германия и вече не я обвинява нито заради нечестна търговия, нито заради прекалено ниски отбранителни разходи.

Накрая още един цитат от „The Atlantic“, в който става дума за Меркел и коронакризата, но и за Германия и нейната история:

„Меркел никога не говори защо се е разделила с науката. Но може би това е така, защото науката никога не се е разделяла с Меркел. Научното мислене, задължителната проверка на всеки най-дребен факт и прецизните консултации с експерти – това е самата сърцевина на начина, по който Меркел взима всекидневните си политически решения, пък и на цялата ѝ личност. Тя без съмнение е наясно, че тъкмо нейният премерен и сдържан подход към ръководенето на германските дела отчасти е в дъното на подкрепата, която тя получава от страната вече 15 години. Една страна, чието историческо страхопочитание към научните достижения и към великите умове (като Кант, Айнщайн и безброй други) завинаги се уравновесява с хроничната предпазливост към харизматични лидери с големи идеи (като Хитлер).“

Текст: „Дойче веле“.

Коментари