Начало Новини “Ал Кахера нюз”: Атаките срещу посредничеството на Египет подкопават преговорите за примирие...

“Ал Кахера нюз”: Атаките срещу посредничеството на Египет подкопават преговорите за примирие в Газа

69
“Ал Кахера нюз”: Атаките срещу посредничеството на Египет подкопават преговорите за примирие в Газа

Обвиненията, че Египет не изпълнява добросъвестно ролята си на посредник подкопава усилията за постигане на примирие в ивицата Газа, заяви високопоставен неназован източник пред египетската телевизия “Ал Кахера нюз”, съобщи в. “Ал Ахрам”.

“Определени фактори използват тактиката да обвиняват посредниците в пристрастие и ги обвиняват, за да избегнат взимането на нужните решения,” посочва източникът, като критикува и медиите, че разчитат на информация от “добре информирани източници”, които може да се предположи, че са американци или израелци.

Без изрично да го упоменава, източникът на “Ал Кахера нюз” визира репортаж на американската телевизия “Си Ен Ен” (CNN), според който Египет едностранно е променил условията на сделката за примирие в Газа, показана на „Хамас“, изненадвайки преговарящите.

“Египетското разузнаване тихомълком промени условията в предложението за примирие, което Израел вече беше подписал по-рано същия месец,” твърди в репортажа си Си Ен Ен, позовавайки се на трима души, запознати с дискусиите. Те заявяват, че споразумението за спиране на огъня с “Хамас”, обявено на 6 май, е било различно от това, което катарските и американските представители са смятали, че е предадено на палестинското движение.

Според египетския източник Кайро се е включил като посредник в преговорите за примирие и освобождаване на заложниците в Газа след настоятелни молби да поеме тази роля, заради опита и възможностите си да се справя с толкова сложни преговори.

Във вторник “Ал Кахера нюз” цитира друг високопоставен източник, който отправи обвинения към американските медии в произраелски пристрастия при отразяването на войната в ивицата и особено на усилията за постигане на примирие. По думите му ангажиментите на Египет към международните му задължения и договори не го ограничават в защитата на националната му сигурност и утвърждаването на историческите права на палестинския народ.

През последните две седмици Кайро упражнява засилен натиск върху Израел да оттегли силите си от палестинската част на пограничния град Рафах и да се откаже от плановете си за пълномащабна наземна операция там, отбелязва “Ал Ахрам”. Миналата седмица Египет обяви, че ще подкрепи заведения от Южна Африка иск срещу Израел за геноцид в Международния съд, припомня изданието.