Турция, ЕС

Гърция ратифицира споразумение за морските граници с Египет, часове след като Турция удължи операциите на кораб за сеизмично проучване в Източното Средиземноморие и заяви, че ще проведе учения със стрелба в региона следващата седмица.

Споразумения и ратификация

Споразумението Атина-Кайро се разглежда като отговор на турско-либийско споразумение, подписано през 2019 г., което позволява на Турция достъп до райони в региона, където са открити големи находища на въглеводороди /петрол, природен газ/.

Съгласно техния договор на Египет и Гърция вече е позволено да търсят максимална полза от наличните ресурси в изключителната им икономическа зона, включително запасите от нефт и газ. Подобно споразумение между Италия и Гърция беше одобрено в сряда.

Говорителят на гръцкото правителство Стелиос Пецас заяви в четвъртък, че „тяхната ратификация е спешна“ предвид „незаконните дейности на Турция“.

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис каза пред парламента, че още един законопроект ще разшири крайбрежната зона на Гърция в Йонийско море от шест (около 11 км) на 12 морски мили (22 км) съгласно международните морски конвенции.

Турция и Гърция – съюзници в НАТО – са в противоречие по отношение на правата върху потенциалните въглеводородни ресурси в района на Източното Средиземноморие въз основа на противоречиви твърдения относно размера на техните континентални шелфове.

Напрежението ескалира този месец, след като Анкара изпрати кораб за сеизмично проучване „Oruc Reis“ в спорна зона след пакта между Атина и Кайро.

Турция заяви, че пактът нарушава собствения й континентален шелф. Споразумението се припокрива и с морските зони, за които тя се договори с Либия миналата година, което пък обявено за незаконно от Гърция.

Джон Псаропулос от „Ал Джазира“ заяви, че „Гърция получи това, което иска, законно и дипломатически“, следвайки морското споразумение с Египет.

„Тя има подкрепата на Европа, има споразумението в правно отношение с Египет, много добро споразумение в правно отношение с Италия – каза той – Гърция сега се чувства в позиция с правна сила да изисква Турция да се съгласи да води преговори на основата на международното морско право.“

Синем Косеоглу, кореспондентът на „Ал Джазира“ в Истанбул обаче заяви, че е малко вероятно Турция да „стигне до масата за преговори“ за източносредиземноморската криза.

Тя добави, че споразумението между Гърция и Египет означава, че „военното напрежение ще нараства“ в региона.

„Но дали това ще се превърне в конфликт? Това все още е въпрос на въпросите“, каза тя.

Стрелкови учения

По-рано в четвъртък турският флот издаде най-новата си сводка, заявявайки, че на 1 и 2 септември ще проведе „артилерийски учения“ в източното Средиземноморие край бреговете на Искендерун, североизточно от Кипър. Освен това страната разшири сеизмичната дейност на кораба „Oruc Reis“ югозападно от Кипър до 1 септември.

Гърция казва, че турските заявления са незаконни.

Морските зони дават на държавата права върху природните ресурси. Счита се, че Източното Средиземноморие е почти неизследвано и е богато на природен газ.

На картата горе е представена схемата за разпределението на изключителните икономически зони според Анкара и Триполи, а на картата долу – според Атина и Кайро /източник: The Foreign Insider/

Франция влиза в играта?

С разрастването на спора Франция заяви в сряда, че се присъединява към военни учения с Италия, Гърция и Кипър в Източното Средиземноморие.

Говорителят на турското министерство на външните работи Хами Аксой заяви, че разполагането на френски военни самолети в Кипър нарушава договорите по отношение на контрола и администрацията на острова след придобиването на независимост от Великобритания през 1960 година.

Аксой заяви, че позицията на Франция опасно насърчава Гърция и Кипър за по-нататъшно ескалиране на напрежението в региона.

Кипър е разделен през 1974 г. след турска инвазия, предизвикана от преврат, вдъхновен от Гърция. Турция признава населения от турци север на Кипър като отделна държава, което не се признава от други страни.

Още напрежение

Гърция обяви в сряда, че планира да разшири териториалните си води в Йонийско море до 12 морски мили (22 км) от брега, от шест морски мили, след ратифицирането на морска сделка с Италия.

Турция пък предупреди, че подобен ход на Атина във водите на изток от Гърция би бил повод за война.

Текст: „Ал Джазира“.

предишна статияХристо Иванов: Можехме да избегнем резила в Брюксел, ако бяхме направили правосъдната реформа
следваща статияИма ли изобщо светлина в тунела за „Левски“?