Начало Новини Албания напредва с италианските центрове за мигранти преди посещението на Мелони

Албания напредва с италианските центрове за мигранти преди посещението на Мелони

49
Албания напредва с италианските центрове за мигранти преди посещението на Мелони

Строителни работници в Албания работят усилено, за да трансформират бивша военновъздушна база в управляван от Италия мигрантски център преди проверка на напредъка по този въпрос от страна на италианския премиер Джорджа Мелони тази седмица, предаде Ройтерс.

Очаква се Мелони да посети бившeто летище в Джадър в сряда – дни преди изборите за Европейски парламент – докато булдозери изравняват терена за поставяне на нови бели контейнери, пристигащи от Италия.

Италия постигна споразумение с Албания за създаване на центъра в Джадър и още един център в крайбрежния град Шънджин на 20 километра от там, които ще приемат мигранти, спасени в морето от италиански лодки, докато молбите им за убежище се обработват.

„Някой е почел нас преди, като ни е приел като бежанци и сега ние трябва да направим същото“, каза Джок Пренга, пенсионер от Джадър, от чиято къща се виждат бели контейнери. „Не виждам проблем мигрантите да пристигат тук“. 

Остава неясно кога центровете ще започнат да работят, отбелязва агенцията. Първоначалният срок за отварянето им през пролетта вече изтече. 

Сделката предизвика критики от правозащитници, които казват, че ще бъде по-трудно за италианските съдилища да обработват бързо молби за убежище или жалби от хора, настанени в друга държава, и дългите процедури биха могли да създадат неоправдана тежест за мигрантите.

Мнозина в Албания се опасяват, че това би могло да повлияе на сигурността на страната и туристическата индустрия.

Сделката беше оспорена в Конституционния съд на Албания през януари, но присъдата беше в полза на правителството на премиера министър Еди Рама.

Докато служители на ООН критикуваха споразумението между Италия и Албания, Европейската комисия каза, че тя не изглежда да е в нарушение на законодателството на ЕС, тъй като попада извън неговата юрисдикция.

Подобна сделка между Великобритания и Руанда също беше силно оспорвана. Правителствен адвокат от Обединеното кралство заяви в понеделник, че Великобритания възнамерява да започне да депортира търсещи убежище лица в Руанда на 24 юли.