Начало Новини Актуализираният план "Енергетика и климат" е амбициозен, но и постижим като цели,...

Актуализираният план "Енергетика и климат" е амбициозен, но и постижим като цели, смята заместник-министър Красимир Ненов

34
Актуализираният план "Енергетика и климат" е амбициозен, но и постижим като цели, смята заместник-министър Красимир Ненов

Актуализираният Интегриран национален план „Енергетика и климат“ е амбициозен, но и постижим като цели, смята заместник-министърът на енергетиката Красимир Ненов. Той участва в международния форум „Възможности за справедлив преход отвъд границите“, посветен на икономическата трансформация на въглищните региони. Събитието се провежда в столичния хотел „Експо“ и е част от проекта „Преход на възможностите“, чиято цел е да популяризира приноса на кохезионната политика на Европейския съюз, Фонда за справедлив преход и Плана за възстановяване на Европа за осигуряване на плавен и справедлив преход към климатично неутрална икономика.

Красимир Ненов отбеляза, че има значителен напредък по предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост. „Има разбиране от страна на Европейската комисия (ЕК). Има проектопредложение, което е благоприятно за България и приемливо за ЕК по отношение на декарбонизацията и за реформата по отношение на управлението на държавните дружества“, посочи той.  

По думите му предстои да се приключи подготовката на предложението, по което се работи и има възможност до края на годината и с допълнителни преговори с ЕК да бъдат одобрени тези промени, а това ще позволи в оставащия кратък срок до август 2026 г. да бъдат осъществени инвестиции, които са важни за българската икономика.