Начало Свят Ад под небето в Турция! Измериха 52 градуса

Ад под небето в Турция! Измериха 52 градуса

74
жега фонтани
Снимката е илюстративна

Обявена е опасна жега в Турция. Министърът на околната среда, градоустройството и климатичните промени Мехмет Йозхасеки съобщи, че температурите са с 5-10 градуса над нормалните за сезона, като сподели този факт в социалната мрежа Екс.

Информацията за високите температури идва от град Шанлъурфа, където термометрите показват 52 градуса. Този южен град на Турция е познат с високите си температури, както напомни Дарик.

Жителите на града споделят, че атмосферата тези дни е изключително гореща, дори по-гореща от предишните години, което затруднява дишането на места.

Старите хора използват джамии за да се предпазят от жегата, тъй като там е по-прохладно през лятото. Мнозина се освежават в езерото Балъклъгьол, което се счита за лечебно.

Генералната дирекция по метеорология предупреждава, че летните жеги ще продължат и през следващите дни, като се очакват и силни ветрове особено на западното крайбрежие на Егейско море.

Метеоролози призовават гражданите да бъдат предпазливи поради увеличения риск от пожари, които вече са избухнали на няколко места в страната.

Проф. д-р Осман Шен коментира, че вероятно няма да има дъждове в близкото бъдеще, като говори за продължаваща безводност на областта.

Прогнозите за времето в различни райони на страната според централната метеорологична служба показват разнообразни температури и условия.

В областта Мармара, където се намира и мегаполиса Истанбул, температурите са около 31-33 градуса, с разпокъсана облачност и вятър със скорост 40-60 км/час.

Други региони като Одрин, Къркларели, Коджаели също отчитат високи температури от 30-36 градуса.

В егейската област, известна с морските си курорти, времето е ясно, но на места с лека облачност и възможни гръмотевици. В областта Мугла се очакват превалявания.

Средиземноморската област, включително Анталия, също посреща туристите с температури около 32-33 градуса.

В столицата Анкара и други градове като Ескшехир, температурите се задържат на нива от 33 до 35 градуса.

И на западните и източните черноморски области температурите се покачват до 30-32 градуса, като в южните окръзи като Диарбекир, Сиирт, Газиантеп, Шанлъурфа се отбелязват 42-52 градуса.