Начало Свят Адска жега и в Румъния. Само за 4 дни над 5500 души...

Адска жега и в Румъния. Само за 4 дни над 5500 души са викали линейка

29
Линейки хвърчат в Румъния Снимка: Фейсбук страницата на Спешна помощ в Румъния
Линейки хвърчат в Румъния
Снимка: Фейсбук страницата на Спешна помощ в Румъния

Над 5500 души търсят помощ от службата за спешна помощ в Букурещ и Илфов през последните четири дни, като 3462 от тях са в критично състояние, споделя ръководителят на службата, цитиран от телевизия Диджи 24.

„През последните четири дни на горещини в службата за бърза помощ Букурещ-Илфов са регистрирани 5542 заявки. От тях 3462 случая бяха със спешност с червен или жълт код. 490 души са били на обществено място, когато са имали нужда от линейка. Общо 80 души са имали липотимия, т.е. усещане за загуба на съзнание, а 39 души са получили синкоп (внезапно спиране на сърдечната дейност), като дори са загубили съзнание за кратко време“, каза ръководителят на службата за спешна помощ.

През последното денонощие се наблюдава увеличение на броя на заявките с около 6 процента в сравнение с предходния ден, посочи Грасу.

През последните 24 часа са регистрирани 1462 заявки, от които 856 спешни случаи с червен и жълт код, 134 случая на обществени места, 19 случая на загуба на съзнание и 13 случая на сърдечен синкоп.

Във вторник Националната метеорологична служба издаде нови предупреждения за гореща вълна и силен топлинен дискомфорт, валидни за цялата страна на 9 и 10 юли. Оранжев код беше обявен за столицата Букурещ и окръзите Арад, Тимиш, Караш-Северин, Мехединци, Долж, Олт, Телеорман, Гюргево, Илфов, съобщава БТА.