Начало Новини Аджерпрес: Румънският алпинист Адриан Ахрицкулесей отива на експедиция на Еверест

Аджерпрес: Румънският алпинист Адриан Ахрицкулесей отива на експедиция на Еверест

49
Аджерпрес: Румънският алпинист Адриан Ахрицкулесей отива на експедиция на Еверест

Румънският алпинист Адриан Ахрицкулесей, известен като първия румънец, извършил всички преходи от „Седемте вулкана“, замина в четвъртък за Непал на експедиция, в която ще покори най-високия връх в света – Еверест (8843 метра), предаде за БТА румънската агенция Аджерпрес.

Експедицията ще продължи от 12 април до 30 май, а алпинистът ще премине през няколко етапа на аклиматизация до момента, в който започне пътешествието си до върха.

Ахрицкулесей ще лети до столицата на Непал Катманду на 13 април, след което ще отпътува за Лукла, където ще започне подготовката си за изкачването на връх Еверест. През първите десет дни от експедицията той планира да достигне до базов лагер на 5300 метра височина, след което ще влезе в период на аклиматизация.

„Това е ново предизвикателство. От мен зависи да съм здрав и да се аклиматизирам. Важен фактор за успеха е и времето“, каза алпинистът пред Аджерпрес.

Той отбеляза, че след базовия лагер той сам ще носи багажа и храната си към по-високите лагери, но шерпа ще го придружава по време на изкачването, за да му помогне при необходимост.

Програмата на експедицията включва два периода на аклиматизация и връщане в базовия лагер. За първия период на аклиматизация той ще се изкачи на 6400 метра височина, а за втория – на 7900 метра. След това ще се върне в базовия лагер и ще чака подходящи климатични условия за изкачване на Еверест.

„Еверест се изкачва за 30-36 часа, в зависимост от физическата подготовка. След като покорим върха, ще се спуснем до втория лагер на 6400 метра“, каза Ахрицкулесей.

Румънският алпинист е на 40 години и има диплома от факултета по физическо възпитание и спорт към университета в Тимишоара. Работи като оптометрист за компания в Петрошани.

През януари 2023 г. той покори връх Сидли (4285 метра) на Антарктика и така завърши серията на „Седемте вулкана“, превръщайки се в първия румънец с такова постижение.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)