Начало Новини Аджерпрес: Къща в село Вискри, построена преди почти 150 години, ще бъде...

Аджерпрес: Къща в село Вискри, построена преди почти 150 години, ще бъде реставрирана с европейско финансиране

49
Аджерпрес: Къща в село Вискри, построена преди почти 150 години, ще бъде реставрирана с европейско финансиране

Къщата на № 140 в село Вискри (окръг Брашов в Централна Румъния), издигната преди почти 150 години, ще бъде реставрирана чрез европейско финансиране в оригиналния си вид на място, съобщи за БТА агенция Аджерпрес, като се позова на местната Агенция за регионално развитие.

Проектът „Нашата къща Вискри“ на фондация „Тръст Михай Еминеску“ и Териториалното административно звено на окръг Брашов предлага възстановяване на автентичен елемент на културното наследство, информира в съобщение Агенцията за регионално развитие. Чрез този проект един елемент от регионалното културно наследство ще бъде съживен и превърнат в многофункционално обществено пространство, което ще бъде от полза за местната общност и туристите.

Общата стойност на договора за финансиране е 9 386 506,29 румънски леи, от които сумата от 8 612 365,06 леи представлява безвъзмездното финансиране. (едно евро се разменя за 4,97 румънски леи)

Предвиденият краен срок за завършване на работите е септември 2027 г. 

„Чрез реставрацията и дейностите по проекта, финансиран от Регионалната програма 2021-2027 г., къща № 140 в село Вискри, където жителите са съседи на краля на Англия, ще се превърне в мост между старата общност на селото, чието застаряващо население е реалност, която не може да бъде заобиколена, и новодошлите семейства, обикновено млади хора с деца. След реставрацията къща №140 във Вискри ще стане реставриран в оригиналния му вид обект, отворен за широката публика за автентични преживявания и ще представлява синтез на народната архитектура на Трансилвания, призната и чрез статута (на село Вискри ) на обект на ЮНЕСКО. Тук ще има работилници за готвене, грънчарство, плъстене, но също и курсове за велосипедни водачи“, казват от Агенцията за регионално развитие.

Комплексът ще включва къщата, пристройките за инструменти и добитък, а от ландшафтните елементи са запазени и ще бъдат подчертани „лозето на фасадата, обърната към двора на къщата, чешмата с вода, старото дърво в предния двор, фрагменти от традиционната настилка от речен камък, двора и градината“.

По този начин село Вискри – една от целите на ЮНЕСКО на регионално ниво, ще допълни своите „местни туристически атракции, които възстановяват автентичните емоции на туристите, след изпълнението на проекта за реставрация и функционално преустройство на традиционна саксонска къща, построена преди почти 150 години.

Село Вискри води началото си от XII в. и става известно, след като през 2006 г. принц Чарлз купува къща тук.

Според представената документация през последните години в село Вискри са се преместили 17 млади семейства от Букурещ, Клуж и Германия, които живеят постоянно в селото и които активно допринасят за развитието на „новата общност“ и за дейностите по съживяване на наследството.

„Туристите казват, че във Вискри всичко те приканва към мечти, към интроспекция, към вечност, цветове, форми, контури, материали, светлина, топлина, спокойствие. Домакинство № 140 ще се използва като място за социализация на членовете на местната общност, където те ще могат да участват в културни дейности, да организират или да отбелязват различни важни събития в общността“, допълват Агенцията за регионално развитие.

(Новина, избрана от румънската агенция АДЖЕРПРЕС за публикуване от БТА съгласно договора за сътрудничество между агенциите)