Начало Водещи Австрия ще разясни позицията си за България и Румъния относно „въздушния Шенген“

Австрия ще разясни позицията си за България и Румъния относно „въздушния Шенген“

99
самолет, полет

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер ще даде пресконференция, на която се очаква да разясни публикациите в местни медии, че Виена е съгласна – България и Румъния да станат част от т.нар. въздушен Шенген – да няма граничен контрол само при пътуване със самолет, съобщава БНТ.

Днес в Словения започва Залцбургският Форум, на който се предполага, че темата за Шенген ще бъде сред основните. На срещата ще присъства и българският министър на вътрешните работи Калин Стоянов.

Аавстрийските медии го нарекоха, “таен план на вътрешния министър Карнер” за Шенген. С този план Австрия цели две неща – на европейско ниво да покаже, че е направила отстъпка за Шенген. Страната беше подложена на дипломатически натиск особено през последната година, както от Европейската комисия, така и от останали страни от ЕС.

В същото време с това наполовина допускане в Шенген управляващите във Виена целят да успокоят страстите вътре в страната, че не се поддават на натиска от Брюксел и продължават да настояват за по-добро управление на нелегалната миграция, което е една от основните теми в страната преди изборите догодина.

България може да бъде приета в т.нар. въздушен Шенген, като се споменава евентуално условие – страната ни да приема повече мигранти.

„Няма как чрез двустранни отношения на България да бъде вменено да приема повече мигранти. По-скоро става въпрос страната ни да регистрира всички онези, които влизат на територията на ЕС през страната ни“, заяви коресподентът на БНТ в Брюксел, Десислава Апостолова.

Една от критиките на Австрия беше, че на територията й пристигат много нелегални мигранти, които са минали през България. След тези критики, през последните месеци, България отбелязва повече регистрации.

„Австрия не може да извива ръцете на България. Договорите трябва да бъдат подплатени с документи от Европейския съвет от Европейската комисия. Трябва да бъдат юридически издържани“, каза Десислава Апостолова.

България, за да стане част от Шенген, трябва да бъде подкрепена от 27-те държави-членки.

България е сдържана в позицията си за австрийския план, докато румънците реагираха положително на новината от Виена. Премиерът Марчел Чолаку написа в социалните медии :

„Разчупихме леда! Австрия смекчи позицията си за Шенген и се съгласи с премахването на въздушните граници за Румъния. Това означава, че румънците вече няма да стоят на безкрайни опашки, когато летят в рамките на Европейския съюз.“

Още новини от Европа – четете тук

предишна статияДържавният бюджет за 2024 г. влиза на първо четене в пленарната зала
следваща статияГригор Димитров остава 14-и в световната ранглиста