Начало Водещи Австрия май ни пуска по въздух за Шенген

Австрия май ни пуска по въздух за Шенген

149
Герхард Карнер
Герхард Карнер
Снимка: АП

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разреши ветото за разширяване на Шенгенското пространство с България и Румъния. Според австрийските медии, вестник „Курир“ и вестник „Клайне цайтунг“ цитират данни от правителствени източници, които показват, че границите могат да бъдат премахнати, поне за въздушния трафик. Сухопътните граници ще запазят сегашния си статут, като България и Румъния официално няма да бъдат членки на Шенген. Говорител на министъра на вътрешните работи е потвърдил това в отговор на запитване на АПА, съобщава електронното издание на вестник „Залцбургер нахрихтен“.

Едно от условията за това ще бъде по-строг граничен контрол, което е потвърдено от Австрия. Министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на среща с представители на тези държави условията, които трябва да бъдат изпълнени, за да се съгласи Австрия на така наречения „еър Шенген“.

Според вестника „Курир“, Австрия предлага трикратно увеличаване на мисията на Фронтекс в България, като средствата за инфраструктурата за защита на границите трябва да бъдат осигурени от Европейската комисия; засилен граничен контрол между България и Румъния и между Унгария и Румъния; изпращане на австрийски съветници по въпроси, свързани с документите, които да работят с екипите на летищата в Букурещ и София; приемане на търсещи убежище, по-специално на афганистанци и сирийци, от Румъния и България.

Румънският премиер Марчел Чолаку реагира във „Фейсбук“ на информацията, като изрази удовлетворението си от новината. Той заяви, че Румъния заслужава да бъде в Шенген и благодари на всички, които работиха за постигането на това.

Още международни новини – четете тук